Данілов назвав умову припинення бойових дій проти РФ із боку ЗСУ

Якщо агресор добровільно покине Україну, тоді ЗСУ одразу припинять воювати, зазначив Данілов
Фото: rnbo.gov.ua
Україна погодиться припинити бойові дії, якщо РФ покине тимчасово окуповані нею території.

Про це 13 липня в ефірі "Радіо НВ", відеозапис якого опублікували у YouTube ЗМІ, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"Якщо агресор… добровільно покине нашу землю, тоді ми відразу припинимо воювати. Але для цього він має звідси забратися, з усіх наших земель, які у нас були зафіксовані до 1991 року. Це є аксіомою. Якщо він цього не буде робити, іншого шляху, як військового, у нас на сьогоднішній день з вами не існує", – сказав Данілов.

Президент Володимир Зеленський під час звернення 12 липня зазначив, що російські окупанти вже добре відчули, що таке сучасна артилерія, і вони не мають безпечного тилу ніде в Україні.

За словами Данілова, Зеленський поставив завдання Збройним силам України (ЗСУ) звільнити всю територію країни від російських окупантів.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Херсонської, Харківської, Запорізької, Одеської, Донецької та Луганської областей. Окупаційна влада заявила, що готує в Херсонській області "референдум" про приєднання до Росії. За даними ЗСУ, його можуть провести 11 вересня. В інших областях на тимчасово захоплених територіях "референдуми" також можуть спробувати організувати в цю дату.

Оперативне командування ЗСУ "Південь" повідомило 28 травня, що українські військові перейшли у контрнаступ на півдні. 4 липня ЗСУ заявили, що українські сили "повільно, але впевнено" просуваються на півдні.

Звільнення Херсона Зеленський називав головною метою ЗСУ на півдні. "Південь ми нікому не віддамо, все своє повернемо, і море буде українським та безпечним", – заявив він 19 червня. Жителів Херсонської області українська влада неодноразово закликала виїхати з тимчасово окупованих територій або підготувати укриття напередодні контрнаступу ЗСУ.

30 червня, після втечі російських військ з острова Зміїний, Одеську область повністю деокупували. Загалом на території України, за даними Офісу президента станом на 5 липня, ЗСУ деокупували 1028 населених пунктів.