"Фантастичний сценарій". СБУ прокоментувала чутки про свою участь у так званій вагнерівській спецоперації

СБУ зробила офіційну заяву щодо участі в так званій вагнерівській операції
Скріншот: АТН: новости Беларуси и мира / YouTube

У Службі безпеки України заявили, що не коментують чуток, не підтримують медійно інформаційні операції ворога і не беруть участі в публічному обговоренні різних фантастичних сценаріїв. Однак так звана вагнерівська операція – виняток.

У Службі безпеки України заявили, що дані про участь служби в так званій вагнерівській спецоперації, що з'явилися у ЗМІ, є звичайним фейком. Відповідну заяву опубліковано на сторінці СБУ у Facebook 19 серпня.

"Служба безпеки не коментує чутки, не підтримує медійно інформаційні операції ворога та не бере участі в публічному обговоренні різних фантастичних сценаріїв. Тим більше, коли такі інформаційні вкиди мають на меті нанесення шкоди Україні. Однак, як виняток, зазначаємо – дані стосовно участі СБУ у так званій вагнерівській спецоперації є звичайним фейком", – зазначили у СБУ.

Спецслужба нагадала, що першоджерелом цієї інформації понад тиждень тому було російське видання (про  український слід у цій історії 6 серпня писала "Комсомольская правда").

За інформацією відомства, жоден співробітник СБУ не брав участі в розмовах бойовиків із вербувальником, які нібито зафіксовано на аудіозаписах. Титрування одного з учасників розмов як офіцера СБУ є домислом і свідомою маніпуляцією.

"Ми розуміємо, що ініціатори таких інформаційних "вкидів" діють за логікою "кілька разів переказана брехня може комусь здатися правдою". Тож закликаємо українські ЗМІ та окремих лідерів суспільної думки в гонитві за сенсаціями більш уважно ставитися до інформаційної гігієни та не поширювати чуток на користь недружніх країн", – ідеться в повідомленні.

29 липня влада Білорусі  повідомила про затримання 33 росіян, які перебувають у приватній військовій компанії "Вагнер". У Радбезі Білорусі заявляли, що стосовно затриманих порушили кримінальну справу за статтею про підготовку терактів, пізніше повідомляли, що їх підозрюють у підготуванні масових заворушень.

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, яке вийшло в ефір 6 серпня, президент Білорусі Олександр Лукашенко сказав, що видасть Україні затриманих бойовиків, якщо Київ доведе їхню причетність до злочинів на Донбасі. Лукашенко доручив запросити у країну генеральних прокурорів Росії та України для розгляду ситуації із затриманими бойовиками. 9 серпня він заявив, що раз генпрокурори не приїхали до Мінська, значить, їм "начхати на цих хлопців".

Офіс генерального прокурора України від 12 серпня звернувся в Генеральну прокуратуру Республіки Білорусь із запитами про видання 28 вагнерівців (із них дев'ятеро – громадяни України), які активно брали участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

14 серпня стало відомо, що влада Білорусі видала затриманих вагнерівців Росії.

Президент України Володимир Зеленський вважає недружнім кроком із боку Білорусі видання бійців приватної військової компанії "Вагнер" Росії. На його думку, наслідки такого звільнення "будуть трагічними".

18 серпня головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що поїздка бійців ПВК "Вагнер" у Білорусь була частиною спецоперації Служби безпеки України та Головного управління розвідки Міноборони України. Українські спецслужби нібито хотіли заманити найманців в Україну, де затримати. За словами Бутусоваспецоперація провалилася через рішення керівника Офісу президента України Андрія Єрмака і президента Володимира Зеленського про перенесення терміну вильоту бойовиків із Мінська, а також через витік інформації з України, унаслідок чого бойовиків затримала влада Білорусі.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала записи з вербуванням нібито співробітником СБУ бійців приватної російської військової компанії "Вагнер". На записі бойовики розповідають, як як воювали на Донбасі та збивали українську військову техніку. 

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що бійців ПВК "Вагнер" в Мінськ перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ.

Єрмак назвав дезінформаційною кампанією версію про причетність СБУ до появи вагнерівців у Мінську. За словами чиновника, інформація, ніби він пропонував перенести операцію через необхідність провести переговори із РФ стосовно утримуваних осіб, не відповідає дійсності.