Кулеба обговорив із Блінкеном розблокування українського експорту

Кулеба розповів про свою розмову із Блінкеном
Фото: ЕРА
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 24 травня провів розмову із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Про це він написав у Twitter.

За словами Кулеби, він подякував держсекретарю США за постійну підтримку України.

"Дедалі більше зброї, зокрема важкої, прямує в Україну, оскільки Росія продовжує свої руйнівні атаки на Донбасі. Ми також обговорили шляхи розблокування експорту України й гарантування глобальної продовольчої безпеки", – написав Кулеба.

Блінкен зазначив у Twitter, що говорив із Кулебою про додаткову підтримку України в пошуку рішення для врегулювання глобальної кризи продовольчої безпеки. Причина кризи – війна, яку розпочав президент РФ Володимир Путін, наголосив держсекретар.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент США Джо Байден попереджав 24 березня, що світові загрожує брак харчових продуктів через війну Росії проти України.

За даними Міністерства аграрної політики, усі базові потреби України в аграрній продукції закрито на кілька років. За інформацією президента України Володимира Зеленського, у портах зараз заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт.

Україна шукає можливості вивезти призначену для експорту продукцію за кордон в умовах блокування Росією портів. Поки що державі разом із міжнародними партнерами вдалося налагодити два наземні альтернативні маршрути постачання продовольства.

Директор-виконавець Всесвітньої продовольчої програми Девід Біслі заявив, що війна в Україні може стати причиною зростання світових цін на харчові продукти, що призведе до катастрофічних наслідків для найбідніших верств населення у різних країнах. Він сказав, що від постачання зернових з України дуже залежать Ємен, Сирія, Туніс та Ліван.

Росія намагається вивозити і продавати вкрадені запаси пшениці з тимчасово окупованих територій Харківської, Херсонської та Запорізької областей. 10 травня Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України поінформувало, що значна частина викрадених з України зернових перебуває на суховантажах під російським прапором в акваторії Середземного моря. "Найімовірніша країна призначення вантажу – Сирія. Звідти контрабандою зерно можуть постачати до інших країн Близького Сходу", – ідеться в повідомленні.