Кулеба: Путін – майстер нагнітати страхи. Він зупиняється лише там, де його зупиняють

Кулеба: Якщо Путін хоче знати, чому його сусіди прагнуть членства в НАТО, все, що йому потрібно зробити, – це подивитися в дзеркало
Фото: EPA
Президент РФ Володимир Путін сам створив кризу у відносинах із Заходом, щоб за її врегулювання вимагати поступок, упевнений міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Про це він сказав в інтерв'ю Bild, опублікованому 16 січня, відповідаючи на запитання, як Заходу треба реагувати на погрози Путіна.

"Путін майстер нагнітати страхи. З роками сформувалася чітка модель поведінки: по-перше, він створює проблеми і кризи. Потім він запрошує інших обговорити і врегулювати проблеми та кризи разом із ним. І врешті-решт сам пропонує рішення, які потребують поступок від опонентів. Ми дивилися цей фільм багато-багато разів... Президент Путін зупиняється лише там, де його зупиняють, він розуміє лише мову сили”, – сказав Кулеба.

Він наголосив, що сила західних країн у цій ситуації – у єдності. За словами міністра, варто працювати разом, щоб реалізувати трирівневий пакет стримування та чітко заявити про неприйнятну ціну подальшої агресії, водночас переконуючи Москву використовувати дипломатію замість застосування сили.

Він також знову нагадав, що рішення про вступ України до НАТО можуть ухвалювати лише Україна і 30 країн членів НАТО.

"Парадокс полягає в тому, що дії Росії мотивують сусідні з Росією країни шукати колективну безпеку в НАТО. Росія десятиліттями створювала вздовж своїх кордонів пояс конфлікту і в різних формах підривала безпеку практично всіх сусідніх країн. Якщо Путін хоче знати, чому його сусіди прагнуть членства у НАТО, все, що йому потрібно зробити, – це подивитися у дзеркало", – наголосив міністр.

Контекст:

Навесні  2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знов стягує війська до кордону з Україною.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов повідомив 22 грудня, що в зоні 200 км від кордону країни перебуває 122 тис. російських військових.

У Кремлі назвали повідомлення про підготовку вторгнення "вкиданнями" та звинуватили Київ у підготовці до агресії "проти "ЛНР" і "ДНР". У МЗС України спростували дезінформацію РФ про нібито підготовку до військового нападу на Донбасі.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні.

17 грудня МЗС РФ поширило російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, в них ідеться, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

10-го, 12-го і 13 січня відбулися переговори Росії зі США, НАТО та ОБСЄ про безпеку. За їхнім підсумком у Росії заявили, що не одержали від США і НАТО жодних гарантій, представники США сказали, що перед РФ стоїть вибір: деескалація та дипломатія або конфронтація і наслідки. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання вступу України до НАТО можуть обговорювати лише Україна і 30 країн – членів Альянсу, та наголосив: Росія становить загрозу для України, а не навпаки.