"Ми Росію нікуди не відсунемо". Данілов заявив, що кожен українець повинен мати вдома зброю

Данілов підкреслив, що кожен власник зброї має дотримуватися встановлених правил її зберігання і використання
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

У кожного українця вдома має бути зброя, щоб мати змогу протистояти російській агресії. Про це в інтерв'ю журналістці Наталії Мосейчук, яке опублікували 29 вересня, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"Ми ж Росію нікуди не відсунемо від своїх кордонів, і тому маємо розуміння, що ми постійно маємо бути готові до будь-яких процесів. Кожен має мати вдома кулемет, щоб захищати. Коли ви маєте зброю, у вас зовсім інші відчуття", – зазначив Данілов.

Водночас він наголосив, що кожен власник зброї має дотримуватися встановлених правил її зберігання та використання.

Контекст:

У вересні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявляв, що "легалізація обігу зброї в державі вбачається передчасною, а тому не може бути підтримана".

Голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін говорив у коментарі "Україна 24" у липні 2020 року, що в Україні кількість неврахованої вогнепальної зброї на руках у населення перевищує 4,5 млн одиниць. На його думку, офіційна статистика незаконного обігу зброї в Україні є "краплею в океані".

У Верховній Раді в листопаді 2020 року зареєстрували два законопроєкти про обіг зброї: №4335 "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї" та №4335-1 "Про цивільну зброю та боєприпаси". Однак у березні 2021 року Верховна Рада відхилила обидва ці проєкти.

У червні – липні 2021 року до Ради внесли ще два законопроєкти, які передбачають право на володіння цивільною вогнепальною зброєю – №5708 (ухвалили в першому читанні 23 лютого) та №5708-1 (парламентський комітет порадив відхилити). У другому читанні законопроєкт №5708 наразі не розглядали.

Ексрадник глави МВС Антон Геращенко пропонував винести питання щодо легалізації зброї на референдум.