Основна частина російських військ, які блокують Чернігів, готується до відходу на територію РФ – Генштаб ЗСУ

Після окупантів залишається знищена військова техніка
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
Російські окупанти, які діють у районі Чернігова, готуються до переміщення частини своїх підрозділів. Про це 2 квітня у Facebook проінформував Генеральний штаб Збройних сил України.

"На сіверському напрямку ворог продовжує утримувати окремі підрозділи зі складу 41-ї загальновійськової армії для блокування міста Чернігова. За наявною інформацією, основна частина угруповання окупантів уже зосереджена для відходу на територію Російської Федерації", – ідеться в повідомленні.

Також, за даними українських військових, загарбники відходять і на поліському напрямку.

"Противник продовжує переміщення окремих підрозділів на територію Республіки Білорусь. Із метою уповільнення просування наших підрозділів окупанти здійснюють мінування покинутих позицій, шляхів висування, елементів транспортної інфраструктури та техніки, що не підлягає евакуації", – пояснили у Генштабі.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Протягом останніх днів Збройні сили України відтіснили противника на київському та чернігівському напрямках. Зокрема, 1 квітня Генштаб ЗСУ повідомив про взяття під контроль 28 населених пунктів, розташованих на схід та захід від Києва.

Контекст:

Заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін заявив 29 березня за підсумками переговорів української та російської делегацій, що Росія вирішила скоротити військову активність на київському та чернігівському напрямках.

Генштаб ЗСУ у зведенні станом на 18.00 29 березня підтверджував переміщення окупантів від Києва, а опівночі заявив, що "відведення військ", імовірно, є ротацією окремих підрозділів і його мета – ввести в оману військове керівництво Збройних сил України та створити хибне враження щодо відмови окупантів від задуму оточити Київ.

У Білому домі заявили, що переміщення російських військ під Києвом – це не відведення, а передислокація.

Пересування військ РФ під Києвом та Черніговом президент України Володимир Зеленський назвав "не відведенням, а результатом роботи наших захисників".

31 березня британська розвідка заявила, що найближчим часом на околицях Києва розгорнуться запеклі бої між українською армією та російськими окупантами.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що, за інформацією розвідки НАТО, російські війська намагаються перегрупуватися, поповнити запаси та посилити наступ у районі Донбасу.