Під Одесою окупанти влучили в об'єкт енергетичної інфраструктури, виникла пожежа – Сили оборони півдня

Уночі під Одесою оперативно загасили пожежу, яка виникла внаслідок російського прильоту
Фото: ДСНС України / Telegram (архів)

Російські окупаційні війська атакували енергетичний об'єкт в Одеській  області в ніч на 18 листопада, там виникла пожежа. Про це вранці 18 листопада повідомив у Telegram пресцентр сил оборони півдня України.

"В Одеському районі відбулося влучання в об'єкт енергетичної інфраструктури. Пошкоджено адмінбудівлю", – ідеться в повідомленні.

Військові додали, що внаслідок атаки в місці влучання виникла пожежа, яку оперативно локалізували. Унаслідок прильоту поранення дістав цивільний співробітник енергетичного підприємства. Його госпіталізували.

За даними сил оборони півдня, вночі в регіоні було знищено вісім випущених Росією дронів-камікадзе: шість у Миколаївській області та по одному в Херсонській та Одеській областях.

Загалом увечері 17 листопада й уночі 18 листопада окупанти випустили по Україні 38 Shahed, 29 із них було збито.

Контекст:

Із вересня 2022 року російські окупанти протягом пів року випустили по енергетичних об'єктах України понад 1,2 тис. ракет і дронів, приблизно 250 із них влучили в ціль. Через обстріли у країні вводили тимчасові вимкнення світла, які іноді тривали до кількох діб.

Масовані ракетні обстріли уразили теплову генерацію й електричні підстанції. Було обстріляно всі теплові та гідроелектростанції, вони зазнали пошкоджень різного ступеня. В Україні був дефіцит потужності, й увесь осінньо-зимовий період вона намагалася стабілізувати енергосистему.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

"Укренерго" відновила функціонал приблизно 70% об'єктів, пошкоджених через російські обстріли, проінформували в компанії 29 травня.

Уночі 21 вересня 2023 року окупанти атакували енергосистему України вперше за пів року, повідомили в "Укренерго".

Узимку ППО України зосередиться на захисті енергетики та стратегічних об'єктів, зазначили Повітряні сили ЗСУ.