"Показово жорстокий російський злочин". Зеленський заявив про ракетний удар окупантів по магазину під Куп'янськом, 49 загиблих, серед них дитина

Окупанти вдарили по магазину в Харківській області, відомо про 49 загиблих
Фото: Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА / Telegram

Російські окупанти 5 жовтня завдали ракетного удару по магазину в Харківській області, убивши 49 мирних жителів. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у Telegram. Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов уточнив, що серед загиблих є дитина.

"Показово жорстокий російський злочин – удар ракети по звичайному продуктовому магазину, абсолютно свідомий теракт. Куп'янський район на Харківщині. Станом на цей час відомо про більше ніж 48 загиблих. Мої співчуття всім, хто втратив рідних і близьких! Надається допомога пораненим", – написав Зеленський.

Він заявив, що російський терор треба зупинити.

"Усі, хто допомагає Росії обходити санкції, – злочинці. Усі, хто підтримує Росію досі, підтримує зло. Цей і подібні теракти потрібні Росії лише для одного: зробити свою геноцидну агресію новою нормою для всього світу. І я дякую кожному лідеру, кожному народу, який підтримує нас у захисті життя!" – заявив президент України.

Зеленський, який сьогодні перебуває на саміті Європейської політичної спільноти у Гранаді (Іспанія), наголосив, що просто зараз розмовляє з європейськими лідерами, зокрема, про посилення української ППО.

"Зокрема, про посилення наших воїнів, зокрема про те, щоб дати нашій країні захист від терору. А терористам – відповімо. Абсолютно справедливо. І потужно", – пообіцяв український лідер.

Синєгубов уточнив, що відомо вже про 49 жертв удару.

"Сьогодні близько 13.15 росіяни обстріляли кафе й магазин у селі Гроза Куп'янського району, де було багато цивільних людей. Зараз на місці продовжують працювати рятувальники", – написав він.

Голова ОВА розповів, що серед загиблих – хлопчик шести років. Шестеро людей, зокрема одна дитина, дістали поранення, медики надають їм необхідну допомогу. Рятувальні роботи на місці тривають, додали в ОВА.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області з початку повномасштабної війни – із 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

Наприкінці серпня – на початку вересня українські військові розпочали контрнаступ на півдні та сході країни. Більшу частину окупованих територій Харківської області було звільнено під час цієї операції. Станом на 27 вересня (за місяць з початку наступальних дій) Україна деокупувала 454 населені пункти регіону.

Станом на 3 лютого 2023 року під окупацією залишалося 29 населених пунктів області, повідомляли в ОВА.

Окупанти й далі щодня обстрілюють населені пункти Харківської області й регулярно – Харків.