Поразки на фронті змусили Росію поквапитися із псевдореферендумами в Україні – Міноборони

Окуповані РФ території України звільнять українські захисники, зазначила Маляр
Фото: Media Center Ukraine / Facebook
Зрежисовані Росією псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей із намальованими у Кремлі результатами – нікчемні.

Про це 29 вересня на брифінгу, який транслювало в YouTube Військове телебачення України, сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Рекордна" явка й нібито бажання людей швидше стати частиною Росії у супроводі озброєних російських солдатів – це постановка. За логікою російських цифр, нібито проголосували ті, хто виїхав із населених пунктів, ті, хто зараз бореться із російськими загарбниками, й навіть мертві. Росія домоглася тільки ще більшого посилення санкцій", – сказала Маляр.

Вона зазначила, що окуповані РФ території України "звільнять українські захисники".

"Очевидно, що саме поразка на фронті змусила військово-політичне керівництво РФ прискорити проведення так званих референдумів на тимчасово окупованих територіях і залучити їхнє населення до так званої часткової мобілізації, – вказала Маляр. – У такий спосіб злочинне керівництво РФ реалізує намір здійснити геноцид українського населення. Оскільки примусовий призов і залучення до бойових дій непідготовленого особового складу спричинить масові втрати, зокрема й українців".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Із 23 до 27 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей відбулися псевдореферендуми про "приєднання" цих регіонів до Росії: люди "голосували" під наглядом озброєних осіб, на вулицях і в наметах на ринках.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що ні фейкові референдуми на тимчасово окупованих територіях України, ні гібридна "мобілізація" в РФ нічого не змінять у планах України щодо деокупації своїх територій. У МЗС України закликали партнерів засудити наміри РФ провести псевдореферендуми й запровадити проти неї нові санкції.

Глави МЗС "Групи семи" оголосили, що не визнають результатів "референдумів", які російські окупанти почали проводити на захоплених українських територіях. Зі схожими заявами виступили й окремі країни, зокрема США – президент Джо Байден назвав голосування "бутафорією".

Великобританія запровадила санкції у зв'язку з "референдумами". Застосувати обмеження планують Канада та Євросоюз.

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що його країна ніколи не визнає результатів фіктивних референдумів. Грузія та Сербія також засудили проведення псевдореферендумів. Прем'єр-міністр Італії Маріо Драґі запевнив, що Італія не визнає результатів "референдумів" на окупованих територіях України.

30 вересня у Кремлі планують підписати угоду про введення до складу РФ окупованих територій України, повідомив речник президента Росії Дмитро Пєсков.