Прокурор Міжнародного кримінального суду вже працює в Україні – Зеленський

Карім Хан уже приїхав до України, сказав президент
Фото: ЕРА
Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі вже збирає докази та факти воєнних злочинів Росії на території України. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму зверненні 16 березня, розшифрування опубліковано на сайті глави держави.

"Ми активізуємо роботу, щоб притягнути окупантів до відповідальності. Має бути міжнародний трибунал. І він буде. За все, що вони наробили проти України. Проти наших людей. За кожен акт тероризму російських військ на території нашої держави. Прокуратура України, правоохоронці вже почали цю роботу. Важливим є і початок діяльності в Україні слідчої групи Міжнародного кримінального суду, яка разом із нашими правоохоронцями вже збирає всі докази, збирає факти воєнних злочинів загарбників на території нашої держави, щоб ті отримали саме юридичну відповідь – законну й конкретну", – заявив Зеленський.

Президент повідомив, що розмовляв із прокурором МКС Карімом Ханом.

"Він уже в Україні, уже почав працювати. Тож окупанти відповідатимуть за всі воєнні злочини проти українців", – додав Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Вторгнення Росії в Україну та пов'язані з ним злочини розглядають у трьох міжнародних судах.

27 лютого Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН (International Court of Justice), вимагаючи притягти Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. 7–8 березня у суді відбулися перші слухання за позовом України проти РФ у справі про звинувачення у геноциді. Росія відмовилася від участі в них.

Прокурор Міжнародного кримінального суду особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну. Він зазначив, що Україна не може зробити цього, оскільки не є державою учасником Римського статуту МКС, але 3 березня повідомив про початок розслідування.

У зв'язку із вторгненням Росії в Україну до МКС звернулося 40 країн (першими були, як повідомила генпрокурорка України Ірина Венедіктова, Канада та Литва).

Окрім того, 28 лютого Україна звернулася до Європейського суду з прав людини, вимагаючи, серед іншого, як попередні заходи "негайно зупинити військові напади проти цивільних об'єктів". 1 березня суд виніс рішення, яким наказав РФ припинити напади та бомбардування цивільних об'єктів в Україні. Пізніше суд поширив ці заходи на всі запити щодо цього приватних осіб – зокрема, як пояснювала Верховна Рада, усі майбутні скарги проти РФ. Також суд вимагав від РФ безпечного проходу та гуманітарної допомоги для мирних громадян.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що міжнародні інстанції змусять Росію відповісти за всі злочини, які вона скоїла на території України.