"Російська ППО трохи осліпла". СБУ в Курській області знищила дроном російську РЛС "Каста" – джерело

Дрон СБУ в Курській області виявив і знищив російську РЛС "Каста"
Фото: Vitaly V. Kuzmin / wikipedia.org (ілюстративне)

Служба безпеки України минулої ночі атакувала в Курській області країни-агресора РФ станцію радіолокації "Каста". Про це 29 вересня виданню "ГОРДОН" повідомили джерела в СБУ.

За інформацією джерела, дрон СБУ виявив і ліквідував російську радіолокаційну станцію "Каста" біля населеного пункту Гир'ї Бєловського району Курської області.

"Завдяки "бавовні" від СБУ російська ППО трохи осліпла. Росіяни розповідали, що вона може виявляти навіть літальні апарати з технологією "стелс". Але дрон СБУ чомусь проґавила", – наголосив співрозмовник видання у спецслужбі.

Результати бойової роботи дрона СБУ по РЛС
Фото надало джерело

Особливістю цієї РЛС, за словами джерела, була здатність визначати повітряні цілі на гранично малих висотах.

"Головне слово – була!" – підсумував співрозмовник видання "ГОРДОН" у СБУ.

Раніше 29 вересня джерела видання "ГОРДОН" у СБУ повідомляли про ураження електричної підстанції в Курській області, від якої живилися військові об'єкти окупантів. Губернатор Курської області Роман Старовойт писав, що в регіоні внаслідок прильоту по трансформатору знеструмлено п'ять населених пунктів.

Контекст:

Згідно з підрахунками BBC, 2023 року країну-агресора Росію й окуповані Росією території України атакували за допомогою безпілотників понад 190 разів. Найчастіше атак зазнавали Брянська і Бєлгородська області РФ, які межують з Україною, а також окупований український півострів Крим.

30 серпня атаки дронів зафіксували в шести областях (Московська серед них), росЗМІ називали це "найбільшою атакою безпілотників на російські регіони".

Російські окупанти звинувачують в атаках Україну. Україна зазвичай не бере на себе відповідальності за атаки, але президент України Володимир Зеленський заявляв, що повернення війни на територію Росії – "неминучий, природний і абсолютно справедливий процес".

Серед головних цілей ударів дронами-камікадзе, які здійснює Україна, – виснаження російських систем ППО та знищення авіації, а також завдання збитків військово-виробничим потужностям. Про це начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив в інтерв'ю The Economist, опублікованому 17 вересня. Він додав, що Україна передусім завдає ударів по підприємствах, які пов'язані з виробництвом ракет у РФ.