СБУ оголосила власнику агрохолдингу про підозру у вивезенні українського зерна з окупованого Бердянська до РФ

За даними слідства, окупанти вивозили українське зерно через Бердянський порт
Фото: depositphotos.com

Служба безпеки України оголосила власнику агрохолдингу в Запорізькій області про підозру в організації постачання української агропродукції до країни-агресора РФ. Про це пресцентр СБУ повідомив 25 серпня.

Ідеться про гуртові партії зерна і продукти садівництва, які вирощують компанії підозрюваного на тимчасово окупованій території області, зазначили у спецслужбі. Після окупації Бердянська він переїхав до Києва.

"За даними слідства, після переїзду до столиці власник агробізнесу налагодив дистанційне керування власними компаніями на тимчасово окупованій частині України. Для цього залишив у Бердянську свого компаньйона, який здійснює фактичне управління сільгосппідприємствами. Для "безперешкодного" ведення бізнесу на тимчасово окупованій території фігуранти "перереєстрували" його за російським законодавством і погодилися сплачувати "податки" до бюджету Росії", – ідеться в повідомленні.

Зокрема, у них був чинний контракт із заснованим окупантами "міністерством освіти і науки Запорізької області".

"За наявними даними, зібрані врожаї агропродукції, насамперед пшениці, вони "експортували" до країни-агресора через Бердянський порт", – додали в СБУ.

Власнику агрохолдингу оголосили про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу (передавання матеріальних ресурсів збройним формуванням держави-агресора, та/або ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, зокрема окупаційною адміністрацією). Також слідство може оголосити про підозру його спільнику, який залишається на окупованій території.

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого 2022 року російські війська захопили частину Запорізької області включно з великими містами Бердянськом і Мелітополем.

За даними Офісу генпрокурора України, російські окупанти вивезли з тимчасово окупованих районів Запорізької, Херсонської і Миколаївської областей до окупованого Криму сотні тисяч тонн зерна й перевезли для продажу в Туреччину, Сирію і Ліван. Правоохоронці встановили транспортні засоби, які вивозили зерно, та маршрути руху. На низку російських суден в Україні наклали арешт, деяких капітанів повідомили про підозру.

1 грудня The Wall Street Journal опублікувало розслідування, згідно з яким найбільший російський зернотрейдер "Торговый дом "Риф" брав участь у доправленні тисяч тонн викраденого українського зерна покупцям по всьому світу, використовуючи систему малих суден і плавучих кранів. Іноді викрадене українське зерно змішували з російським, щоб іще більше приховати походження вантажу. Компанія заявила, що "цінує свою репутацію" і не причетна до розкрадань зерна.

За оцінками Української зернової асоціації станом на травень 2023 року, із початку повномасштабного вторгнення РФ украла понад 4 млн тонн українського зерна і намагається продати його за кордон, заявляв президент асоціації Микола Горбачов в ефірі телеканала "Freeдом".