США вводять санкції проти "Сбербанка" та "Альфа-Банка" і забороняють нові інвестиції у РФ – Білий дім

США ввели санкції проти "Альфа-Банка"
Фото: EPA
США вводять нові санкції проти Росії у зв'язку з її війною проти України. Про це повідомила пресслужба Білого дому 6 квітня.

Зокрема, вводять блокувальні санкції проти російських "Сбербанка" та "Альфа-Банка".

"Ця дія заморозить будь-які активи "Сбербанка" та "Альфа-Банка", пов'язані з фінансовою системою США, і заборонить громадянам США вести з ними справи. "Сбербанк" володіє майже однією третиною всіх активів російського банківського сектору і має системно важливе значення для російської економіки. "Альфа-Банк" – найбільша приватна фінансова організація Росії і четверта за величиною фінансова організація Росії загалом", – ідеться в повідомленні.

Також буде заборонено нові інвестиції у РФ.

"Президент [США Джо] Байден підпише новий указ, який передбачає заборону на нові інвестиції в Росію з боку громадян США, хай де вони перебувають, що ще більше ізолює Росію від світової економіки. Ця акція базується на рішенні понад 600 транснаціональних компаній покинути Росію. Вихід приватного сектору складається з виробників, енергетичних компаній, великих роздрібних торговців, фінансових установ, а також інших постачальників послуг, таких як юридичні та консалтингові фірми", – повідомили в Білому домі.

Окрім того, вводять повні блокувальні санкції щодо найважливіших російських державних підприємств.

"Це заборонить будь-якому громадянинові США укладати угоди із цими організаціями й заморозить будь-які їхні активи, що перебувають під юрисдикцією США, що завдасть шкоди здатності Кремля використовувати ці організації, від яких він залежить, для забезпечення та фінансування своєї війни в Україні. Міністерство фінансів оголосить про ці організації завтра", – заявили у пресслужбі.

В адміністрації президента США зазначили, що Сполучені Штати разом із країнами "Великої сімки" та Європейським союзом і далі накладатимуть на режим президента РФ Володимира Путіна "серйозні й негайні економічні витрати" за його звірства в Україні, зокрема в Бучі Київської області.

"У межах цих зусиль Сполучені Штати оголошують про руйнівні економічні заходи щодо заборони нових інвестицій у Росії і вводять найсуворіші фінансові санкції щодо найбільшого російського банку й кількох найважливіших державних підприємств, а також щодо російських урядовців і членів їхніх сімей", – ідеться у повідомленні.

У Білому домі зазначили, що ці широкомасштабні фінансові санкції йдуть за введеними на початку цього тижня заходами, спрямованими на блокування виплат за держборгом Росії з російських рахунків в американських банках, заморожених у межах санкцій.

Контекст:

Після вторгнення в Україну Захід ввів кілька пакетів санкцій проти Росії. Вони, зокрема, стосуються великих російських банків, низки наближених до президента РФ Володимира Путіна посадовців, бізнесменів та їхніх дітей.

Після того, як Росія відмовилася припинити агресію проти України, Європейський союз, США, Великобританія та Канада вирішили додати до санкційних списків Путіна, а частину російських банків від'єднали від SWIFT. Окрім того, США і ЄС ввели санкції проти Центробанку Росії, заморозивши його закордонні активи.

Також у зв'язку із вторгненням РФ в Україну країни Заходу стали масово відмовлятися від російських газу та нафти й шукати їм альтернативу.

США ввели ембарго на імпорт російських енергоресурсів – нафти та газу – і вирішили позбавити Росію статусу найбільшого сприяння (торговельних привілеїв), що дасть змогу підвищити мита і ввести інші обмеження.

Великобританія до кінця 2022 року має намір відмовитися від постачання російських нафти та газу.

Європейський союз поки що тільки розробив план, щоб швидко позбутися залежності від російських енергоресурсів.

6 квітня голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз рано чи пізно введе обмеження на постачання російських нафти та газу.