У Держприкордонслужбі повідомили, що завершують облаштування "Стіни" в Харківській області

Назаренко: У 2015 році було виділено 400 млн, а це лише 40% від запланованого
Фото: dpsu.gov.ua

Із середини 2015 року в межах реалізації проекту "Стіна" Держприкордонслужба облаштувала понад 273 км протитранспортних ровів, 47 км контрольно-слідових смуг, 83 км загороджувального паркану, 153 км рокадних доріг, заявив голова ДПСУ Віктор Назаренко.

Державна прикордонна служба України (ДПСУ) завершує в Харківській області облаштування стіни на кордоні із РФ, сказав голова ДПСУ Віктор Назаренко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні ми завершуємо всі планові заходи в Харківській області, уже почали роботи в Сумській і Луганській областях", – зазначив він.

Назаренко нагадав, що проект "Стіна" розрахований на 3 роки. За його словами, із середини 2015 року ДПСУ облаштувала понад 273 км протитранспортних ровів, 47 км контрольно-слідових смуг, 83 км загороджувального паркану, 153 км рокадних доріг.

Голова Держприкордонслужби підкреслив, що у 2017 році на будівництво споруд на кордоні з Росією в межах проекту "Стіна" передбачили 200 млн грн, що становить 17% від запланованих коштів.

"На сьогодні ми отримали близько 30 млн і використовуємо кошти на цей проект. У 2015 році було виділено 400 млн, а це загалом 40% від запланованого. Із цим і пов'язуємо не надто швидке просування цього проекту. Але він усе одно потрібен, ми його будемо реалізовувати", – додав Назаренко.

Він підкреслив, що проект є ефективним, оскільки на вже облаштованих ділянках кордону порушення зведено до нуля.

Реалізація проекту "Стіна" – оборонної споруди на кордоні з Російською Федерацією – стартувала восени 2014 року. Проект вартістю 8 млрд грн планували завершити до 2018 року. Пізніше вартість "Стіни" зменшили вдвічі, а кінцевий термін будівництва споруд перенесли на 2020 рік.

21 липня 2016 року народний депутат від "Самопомочі" Олена Сотник, побувавши на будівництві стратегічної фортифікаційної споруди в Харківській області, зазначила, що "рів із зелененькою сіточкою і є та сама "Стіна", яка нас повинна захистити від ворожих уторгнень із боку РФ".

Низка нардепів подала депутатське звернення до керівників НАБУ та антикорупційної прокуратури України з проханням дати оцінку діям Яценюка у зв'язку з будівництвом проекту "Стіна".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура почала розслідування у зв'язку з можливими зловживаннями під час будівництва проекту "Стіна" на кордоні з Росією, повідомив 11 серпня 2016 року керівник відомства Назар Холодницький.

19 січня 2017 року на прес-конференції голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична заявила, що будівництво "Стіни" призупинили через брак фінансування. Того ж дня речник Держприкордонслужби України Олег Слободян сказав, що ця інформація не відповідає дійсності.