Україна легко відіб'є будь-яку атаку російських військ за умови, що РФ не буде використовувати військової авіації – військовий експерт Стариков

Стариков: Якщо вище військово-політичне керівництво України не вживе заходів, скоро нам доведеться в штикову боротися
Фото: Олег Стариков / Facebook

В Україні замість реформування армії навіть не імітація, а імітація імітації, нічого не змінюється концептуально, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" військовий експерт Олег Стариков.

Без переходу до стандартів НАТО підвищити рівень боєздатності української армії не вийде, заявив виданню "ГОРДОН" військовий експерт Олег Стариков, коментуючи інформацію про наміри Вашингтона відмовити Києву в безоплатній військовій допомозі.

"Навіть якщо США нададуть нам допомогу, навіть якщо це буде летальна зброя – принципово в українській армії нічого не зміниться, тому що ми не перейшли на стандарти НАТО. Про що йдеться, якщо у нас 60% систем зв'язку досі аналогові?! Давай нам "Джавеліни" (американський переносний протитанковий ракетний комплекс Javelin."ГОРДОН") чи не давай – нічого не зміниться. Вибачте, якщо руки ростуть не з того місця, нічого не зробиш. Треба переучувати командування, треба переходити на стандарти НАТО. А в нас замість реформування армії навіть не імітація, а імітація імітації, нічого не змінюється концептуально", – зазначив експерт.

За його словами, вищому військово-політичному керівництву країни необхідно активніше працювати над реформуванням українського війська.

"В Україні і армія, і озброєння третього покоління. У Штатах і в країнах НАТО давно озброєння четвертого покоління, тобто націлився, вистрілив і забув – снаряд сам знайде ціль. А у нас солдат вистрілив і дивиться в приціл: влучить снаряд чи ні. Кулемети, гранатомети, танки і так далі – усе це вимагає величезних витратних матеріалів: патронів та боєприпасів, а в Україні навіть патронного заводу немає, та ще величезний склад в Балаклії згорів. Якщо наше вище військово-політичне керівництво не вживе заходів, скоро доведеться в штикову боротися. Тобто нам не стільки американська допомога потрібна, хоча потрібна. Проблема в тому, що у нас немає навіть свого патронного заводу", – підкреслив Стариков.

На його думку, зараз Москва буде вдаватися не до військового, а до економічного і дипломатичного тиску на Київ.

"Проти України діють війська територіальної оборони Південного військового округу збройних сил РФ, точніше – 1-й і 2-й армійські корпуси. Вони озброєні таким самим озброєнням, що і ми. У кількісному вирахуванні в них приблизно 35–40 тисяч осіб, у нас групування трохи більше. Для нападу в стратегічному плані повинно бути перевищення чисельності противника удвічі, у тактичному – учетверо. Тобто Україна легко відіб'є будь-яку атаку російських військ за умови, що РФ не буде використовувати військової авіації. Кремль не використовує авіації, у нього зараз концепція стратегічного залякування України: нападати не будуть, але будуть душити економічно і дипломатично. Саме тому нам важливо максимально швидко перевести власне озброєння на якісно інший рівень, побудувати принципово іншу нову армію, а ми продовжуємо діяти за радянською моделлю", – заявив експерт.

Він наголосив, що військове керівництво України не здатне ухвалювати ефективних рішень.

"Економічне зростання, нова законодавча база під стандарти НАТО і професіонали – ось що головне. При тому, що на тактичному рівні – батальйон, бригада – у нас дуже хороші професіонали: солдати реально воюють, воюють на відмінно. А ось на оперативному, оперативно-стратегічному і стратегічному рівні у нас проблеми. Тобто бригада, батальйон уміють воювати, а офіцери нагорі навіть розумних рішень ухвалювати не можуть", – резюмував Стариков.

За даними джерел американської газети The Wall Street Journal серед вищих посадових осіб США, адміністрація президента США Дональда Трампа має намір відмовити Україні в безоплатній військовій допомозі.

Україна з початку військової агресії Росії навесні 2014 року веде переговори із західними країнами про постачання летальної зброї, але поки безуспішно. Наразі США постачають Києву тільки нелетальну допомогу (зокрема броньовані автомобілі Humvee, безпілотники RQ-11B Raven і контрбатарейні радари) і допомагають у підготовці українських військових.

У лютому 2016 року колишній командувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав подав рекомендації уряду США про надання Україні летальної зброї.

Бюджет США на 2017 рік передбачає виділення Україні $350 млн допомоги на посилення безпеки і оборони.

4 січня 2017 року посол України у США Валерій Чалий заявив, що позиція адміністрації екс-президента США Барака Обами не давала змоги почати постачання в Україну летальної зброї, однак висловив надію, що командою Трампа цю позицію буде переглянуто.