В Україну вдалося повернути ще дев'ятьох дітей. Одного з них окупанти місяць тримали у в'язниці й допитували – Лубінець

Україна повернула ще дев'ятьох дітей із тимчасово окупованих територій
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро / Telegram

В Україну вдалося повернути дев'ятьох дітей, двоє з них тривалий час перебували на тимчасово окупованій території (ТОТ), повідомив 8 вересня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Двоє діток довгий час перебували на ТОТ, і тепер нарешті вдалося повернути їх батькам. Також нам вдалося повернути на батьківщину хлопця, якого росіяни звинуватили в підриві моста, місяць тримали у в'язниці й допитували. Він пройшов усі кола пекла, зокрема й фільтрацію. Але тепер він із мамою в Україні", – написав Лубінець.

Омбудсмен пояснив, що деталей повернення не розголошують із міркувань безпеки. Він додав, що кожне таке повернення дітей відбувається "як спецоперація".

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни" станом на 8 вересня, офіційно Україна змогла підтвердити депортацію 19 546 дітей, повернути вдалося лише 386.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук заявляла, що, оскільки частина території України зараз в окупації та влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна й дитячої омбудсменки РФ Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України до Росії.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей названо геноцидом.