"Вони свято вірили, що стрімко висадяться". В окупантів не було іншого плану, окрім висадження в Гостомелі – Буданов

Якби окупантам удалося здійснити висадження десанту, "Київ був би взятий", сказав Буданов
Скріншот: МИР НАИЗНАНКУ / YouTube

У російських окупантів 24 лютого був план висадитися в аеропорту Гостомеля під Києвом і звідти рухатися на Київ, захоплювати урядовий квартал і змінювати владу в Україні. Про це начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов розповів в інтерв'ю журналісту Дмитрові Комарову, яке вийшло 19 травня.

"23-го числа після обіду я забрав дружину, ми заселилися сюди, у мій кабінет, знаючи, що наступного дня почнуться всі події. Я чекав 4.00, оскільки знали час, коли все має починатися. Найголовніші переживання були якраз в останню годину і хвилини передусім: почнеться, як почнеться по графіку чи взагалі щось зміниться", розповів очільник ГУР.

За словами Буданова, протягом двох тижнів до початку повномасштабної війни окупанти щодня змінювали плани і відтягували дату початку вторгнення.

"Приблизно о 15.00 23-го числа точно ми отримали, що все, завтра о 4.00 має починатися", сказав він.

Як розповів начальник ГУР, спецпризначенці військової розвідки України о 4.00 24 лютого вирушили на місця, найголовнішим із яких був аеродром Гостомель.

"Найголовніше було – аеродром Гостомель. Затримати висадку. Тому що весь план росіян був – стрімка висадка посадковим способом на аеродромі Гостомель і звідти – вхід у Київ. Це був узагалі єдиний план", – продовжив Буданов.

Начальник ГУР розповів також про кількість російського десанту, який планував іти на Київ.

"Там були досить страшні цифри. Було біля 30 "Ілів" в одній хвилі у повітрі. Протягом доби 24-го числа вони кілька разів пробували. Піднімали, саджали, заходили на територію Білорусі, розгортали, бо так і не вдалося їм стрімко взяти під контроль злітно-посадкову смугу", – повідомив він.

За словами Буданова, окупанти "свято вірили", що Україна залишить цю смугу в Гостомелі.

"По-перше, вони не вірили, що тут буде спротив узагалі, по-друге, вони свято вірили, що стрімко висадяться і будуть літак за літаком вивантажувати підрозділи, які будуть прямо одразу входити в Київ. [...] Їм треба було створити картинку масованого наступу та безальтернативності здачі. І для створення цієї картинки було входження колон. [...] Ніхто не мав надії воювати, як у Маріуполі. Варіантів таких не було. Вони вірили, що ніхто не зможе створити їм серйозну протидію і вони зайдуть в урядовий квартал, змінять керівництво. Оскільки, на їхню думку, керівництво держави на цей час мало б кудись утекти, якщо ні – вони б його знищили. Ну і все: "народна влада" і так далі", – сказав він.

Як розповів Буданов, спецпризначенці ГУР зламали плани окупантів, затягнувши висадження в Гостомелі на пів доби, а потім підтягнулися підрозділи Збройних сил України й артилерійським вогнем накрили смугу, унеможлививши "навіть теоретично" таке висадження.

Якби окупантам удалося здійснити висадження десанту, то "вибачте, але Київ був би взятий", додав Буданов.

Контекст:

Із першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Гостомелі відбувалися запеклі бої з окупантами, селище було під контролем окупантів. На аеродромі в Гостомелі був найбільший у світі транспортний літак Ан-225 "Мрія", його розбомбили росіяни.

6 березня президент України Володимир Зеленський надав Гостомелю звання "Місто-герой".

Після звільнення Київської області від російських окупантів, про яке Міністерство оборони України оголосило 2 квітня, у населених пунктах регіону виявили безліч убитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками. Багато загиблих від рук окупантів виявили у Бучанському районі, до якого належить і Гостомель.

За інформацією СБУ, військовослужбовці Нацгвардії мали підготувати аеродром до оборони, але керівництво ДП "Антонов" перешкоджало цьому. ЗМІ писали, що гендиректор ДП "Антонов" Сергій Бичков та його заступники перекрили Нацгвардії доступ і пустили на аеродром лише 23 лютого. Бичкова та одного з його заступників заарештували, їх повідомили про підозру.