Зеленський: Теперішні господарі РФ кинуть усе, щоб відкласти їхню поразку. Ми повинні зірвати цей сценарій

Терористи мають програти, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 3 січня провів чотири телефонні розмови з прем'єр-міністрами Нідерландів, Великобританії, Норвегії та Канади – Марком Рютте, Ріші Сунаком, Йонасом Гар Стьоре і Джастіном Трюдо.

Про це Зеленський розповів у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента.

"Ми почали цей рік одразу з того, що найбільше необхідно Україні саме зараз – напередодні тих нових мобілізаційних процесів, які готуються державою-терористом. Саме зараз – той момент, коли разом із партнерами ми маємо посилити нашу оборону, – сказав глава держави. – Ми не сумніваємося, що теперішні господарі Росії кинуть усе, що в них залишилося, та всіх, кого зможуть зібрати, щоб спробувати перевернути ситуацію у війні та принаймні відкласти їхню поразку. Ми маємо зірвати цей російський сценарій. Готуємося до цього. Терористи повинні програти".

Зеленський зазначив, що "будь-яка спроба їхнього нового наступу повинна провалитися".

"Це буде фінальна поразка держави-терориста. І я дякую всім партнерам, які це розуміють", – додав президент.

За словами Зеленського, Росія "мобілізує тих, кого хоче кинути вмирати", а Україна – "цивілізований світ, заради життя".

Напередодні, 2 січня, Зеленський закликав максимально підвищити для Росії ціну нової мобілізації та війни загалом.

Контекст:

21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів Путіну про її завершення.

7 грудня Путін заявив, що у продовженні мобілізаційних заходів у РФ "немає потреби". Він уточнив, що 150 тис. мобілізованих росіян перебувають у резерві, ще 150 тис. скеровано в зону бойових дій в Україні. Із них, за словами президента РФ, лише 77 тис. служать на передовій.

За даними міністра оборони України Олексія Резнікова, на початку січня в Росії планують оголосити воєнний стан, закрити кордони для чоловіків та розпочати нову хвилю мобілізації. За словами Резнікова, кордони буде закрито й у Білорусі.

Російський політолог Валерій Соловей стверджує, що в межах другого етапу в РФ планують мобілізувати до 2 млн осіб. За оцінкою українського військового експерта, полковника запасу Олега Жданова, мобілізаційний ресурс Росії становить 17 млн осіб.