Зеленський про допомогу Литви: Справді відчувається наше союзництво

Зеленський і Анушаускас обговорили зміцнення ППО України, постачання бронеавтомобілів для медичної евакуації та засобів для розмінування
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 10 листопада зустрівся з міністром оборони Литви Арвідасом Анушаускасом, який приїхав до Києва. Про це Зеленський розповів у вечірньому зверненні, яке опублікувала його пресслужба.

"Хороша розмова. Подякував за вже надану Україні підтримку – дуже вагому. Це і зброя, і політична підтримка, і абсолютно щира підтримка суспільства в Литві для України, для українців. Справді відчувається наше союзництво", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що на зустрічі з литовським міністром обговорили подальшу оборонну співпрацю між Україною та Литвою.

"Під час зустрічі було докладно обговорено подальші кроки з посилення обороноздатності України за підтримки Литви, зокрема зміцнення ППО, надання бронеавтомобілів для медичної евакуації та засобів для розмінування", – уточнили в Офісі президента.

Також на зустрічі говорили про актуальні питання європейської та євроатлантичної інтеграції України. Окрім того, Зеленський і Анушаускас обговорили "подальші заходи двостороннього діалогу на найвищому рівні", додали в ОП.

Контекст:

Литва активно допомагає Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема, Литва виділила Україні два вертольоти Мі-8 і кілька десятків зенітних установок L-70 із боєприпасами, установки NASAMS, бронетранспортери M113, позашляховики Land Rover і пайки для військових. Окрім того, литовці зібрали €6 млн на радари ППО для України.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення балтійська країна передала допомоги на €0,5 млрд, повідомили в міноборони 8 вересня. Загальний обсяг допомоги Литви Україні становить понад €1 млрд, або більш ніж 1,2% ВВП країни (половина з них – військова допомога).