Зеленський про танки Abrams в Україні: Працюємо, щоб отримати всі інші можливості – і F-16, і далекобійну зброю, і ППО

Україна працює для того, щоб отримати "всі інші так необхідні збройні можливості", зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Американські танки Abrams, частина яких уже є в Україні, будуть суттєвим посиленням для сил оборони у війні проти країни-агресора РФ. Про це 25 вересня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook ОПУ, заявив президент України Володимир Зеленський.

"Сьогодні був важливий звіт від міністра оборони [України Рустема] Умєрова: перші американські танки Abrams уже в Україні. Готуємо їх, щоб посилити наші дії проти окупантів. І це буде суттєве посилення", – сказав президент.

За його словами, Україна працює також для того, щоб "отримати всі інші так необхідні збройні можливості".

"Це стосується і [американських винищувачів] F-16: триває підготовка пілотів та інфраструктури. Це стосується і далекобійної зброї: робимо все, щоб Україна могла робити більше для звільнення своєї території. Так само і з ППО. Щоб закрити всю територію нашої держави, потрібно більше систем, ніж у нас зараз є", – наголосив Зеленський.

Найкраще, продовжив президент, щоб Україна могла виробляти й ППО, й інші передові зразки зброї.

"Це безальтернативно. Щоб гарантувати безпеку України. І ми будемо виробляти, крок за кроком побудуємо всі необхідні виробництва, – зазначив Зеленський. – І до речі, бачимо вже дуже чітку зацікавленість світу працювати з нами – заради нової оборонної сили не лише України, але й наших партнерів. Нашого світу загалом – світу, який заснований на правилах і не терпітиме агресії й терору, які Росія намагається зробити нормою".

Контекст:

Про те, що США передадуть Україні 31 Abrams, 25 січня оголосив президент США Джо Байден.

У Пентагоні шукали спосіб прискорення постачань, і 21 березня спікер міноборони США Патрік Райдер заявив, що США вирішили передати ЗСУ Abrams версії M1A1 (спочатку планували надати M1A2) і це дасть змогу доправити танки в Україну до осені.

15 травня в Пентагоні повідомили, що 31 навчальний танк Abrams уже прибув до Німеччини.

На думку генсека НАТО Єнса Столтенберга, надання танків Abrams Україні разом із британськими Challenger і німецькими Leopard 2 "може мати велике значення в боротьбі проти Росії".

6 вересня Пентагон оголосив, що в новому пакеті військової допомоги для України будуть снаряди зі збідненим ураном для танків Abrams.