Зеленський про територіальні поступки РФ: Це наша земля, і ми збираємося це довести

Зеленський вважає можливим завершення бойових дій до кінця цього року
Фото: president.gov.ua

Україна не планує йти на територіальні поступки Росії для припинення бойових дій. Про це в інтерв'ю CNN, опублікованому 7 липня, заявив президент України Володимир Зеленський.

"Українці не готові віддавати свої території та визнавати ці території як нові території РФ. Це наша земля. Ми завжди це говоримо і збираємося це довести", – наголосив глава держави.

Він не відкидає, що звільнення деяких територій України, які зараз захоплені Росією, може відбутися завдяки дипломатії.

"Ми боротимемося за кожен дюйм нашої землі. Ми, може, одразу все не повернемо. Деякі речі повертаються на поле битви – для цього нам потрібне технічне забезпечення. Коли ми будемо технічно забезпечені, ми будемо деокупувати наші території. Але деякі окуповані території ми, хотілося б у це вірити, повернемо завдяки дипломатії. Дипломатичний шлях – це менше жертв", – сказав Зеленський.

Президент вважає можливим завершення бойових дій до кінця цього року, якщо західні країни допоможуть Україні з озброєнням.

"Ми можемо закінчити принаймні військову частину цієї війни. Якщо ми будемо міцними, ми опинимося в моменті, коли Росії доведеться вже сісти за стіл переговорів... Говорити – це фінальна стадія будь-якої війни", – наголосив Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія після незаконного референдуму 16 березня 2014 року окупувала Крим. Приєднання українського півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Після цього російські війська захопили частину Донецької та Луганської областей.

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про повномасштабне вторгнення російських військ до України.

Зеленський 2 червня заявляв, що під контролем окупантів перебуває приблизно 20% території України майже 125 тис. км&³2;.

В Офісі президента повідомляли, що низка політиків із Європи пропонувала Україні піти на поступки суверенітету, щоб "зберегти обличчя" Путіну.

У травні американська газета The New York Times у своїй редакційній статті висловила думку, що Україні для досягнення миру у війні проти РФ доведеться "ухвалювати болісні територіальні рішення". Ця стаття спричинила хвилю критики в Україні. В Офісі президента заявили, що видання не розуміє процесів, які відбуваються в країні, тому що воно має "офіс у Москві, але не має офісу в Україні".

Президент США Джо Байден написав у колонці для The New York Times, що не тиснутиме на владу України, щоб вона пішла на територіальні поступки Росії. Він зазначив, що переговори України з Росією "зайшли у глухий кут" не з вини Києва.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна ніколи не погодиться на територіальні поступки.

Згідно з результатами опитування, яке у травні проводив Київський міжнародний інститут соціології, більшість українців категорично не згодні, щоб Україна поступалася своїми територіями в обмін на мир.