Зеленський: Щоденно або я, або Залужний, або інші військові, або Арахамія – на зв'язку із захисниками Маріуполя

Зеленський: Не було ще жодного дня від початку блокади Маріуполя, щоб ми не шукали рішення
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський заявив, що щодня шукає "військове чи дипломатичне – будь-яке" рішення, щоб урятувати людей у заблокованому Маріуполі, але жодного реального варіанта поки не знайдено. Про це він сказав у зверненні 16 квітня, опублікованому Офісом президента.

"Ситуація в Маріуполі залишається максимально жорсткою. Просто нелюдською. Такою її зробила Російська Федерація. Свідомо зробила. І свідомо продовжує знищувати міста. Свідомо намагається знищити всіх, хто там є, у Маріуполі. Вплинути на це можна тільки двома шляхами. Або партнери дадуть Україні всю необхідну важку зброя, літаки, причому без перебільшення – негайно. Щоб ми могли знизити тиск окупантів на Маріуполь і деблокувати його. Або переговорний шлях, на якому роль партнерів має бути визначальною", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що говорив із лідерами інших країн про варіанти допомоги захисникам міста та його жителям, цивільним людям, але поки що це не допомогло.

"Хочу, щоб мене зараз почули правильно: не було ще жодного дня від початку блокади Маріуполя, щоб ми не шукали рішення. Військове чи дипломатичне – яке завгодно, щоб врятувати людей. Але знайти це рішення вкрай складно. Поки жодного на 100 відсотків реального варіанту ще не було. Це стосується як варіантів воєнних дій, так і переговорного процесу. Хоча ми чули багато намірів від тих, хто хотів допомогти і дійсно користується міжнародним авторитетом, але жоден з них поки що не реалізувався", – сказав президент.

Він наголосив, що українська влада не покине цих спроб.

"І щоденно або я, або головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний, або інші військові, або керівник нашої переговорної групи Давид Арахамія – на зв'язку із нашими захисниками Маріуполя. Щодня", – додав Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря. Бої за Маріуполь тривають із 24 лютого, коли почалося масштабне вторгнення російських військ в Україну. Російські війська не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби, обстрілювати з артилерії і реактивних систем залпового вогню. Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла, зв'язку і продуктів. 

У Маріуполі, за підрахунками мерії, залишається приблизно 130 тис. осіб. За різними даними, від 10 до 20 тис. людей загинули. Багато людей росіяни викрали й депортували на окуповані території або в РФ .

6 квітня міськрада Маріуполя повідомила, що в місті почали працювати російські мобільні крематорії, щоб "знищити будь-які свідоцтво злочинів російської армії".

Частину міста контролюють окупанти, частину – українські військові. Бої тривають. Зеленський говорив, що Маріуполь намагається захопити угруповання ворога з орієнтовно 10 тис. окупантів.

Місто обороняють полк "Азов" та морські піхотинці, які закликають провести його деблокаду. 10 квітня заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар (позивний Калина) заявив у відеозверненні, що хоча політики говорять про захисників міста: "Та ми їх підтримаємо, ми постійно з ними на зв'язку", але "вже більше ніж два тижні ніхто не бере слухавки і ніхто ні з ким не спілкується".