Зеленський: ЗСУ взяли під контроль понад 30 населених пунктів у Харківській області

Зеленський: Поступово беремо під контроль нові населені пункти всюди повертаємо український прапор і захист для всіх наших людей
Фото: president.gov.ua
Українські військові успішно продовжують активні дії на кількох оперативних напрямках, заявив президент Володимир Зеленський. Про це він сказав 9 вересня у вечірньому відеозверненні, яке опублікували у Telegram президента.

"Наша армія, розвідка, Служба безпеки України продовжують активні дії на кількох оперативних напрямках. Успішно продовжують. На даний час Збройні сили України звільнили і взяли під контроль понад 30 населених пунктів у Харківській області", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що в частині сіл регіону проводять заходи щодо перевірки території, підрозділи Національної поліції повертаються до звільнених населених пунктів.

"Поступово беремо під контроль нові населені пункти – всюди повертаємо український прапор і захист для всіх наших людей. Прошу українців зі звільненої території: будь ласка, повідомляйте представникам наших сил будь-яку відому вам інформацію про злочини окупантів на українській землі", – сказав президент.

Він подякував розвідникам, спецпризначенцям та іншим військовим, "які вкотре проявили себе дуже результативно у вигнанні ворога". Окремо президент згадав бійців 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого – за його словами, командувач на харківському напрямку особливо підкреслив героїчні дії військових із цієї бригади.

Також Зеленський наголосив на мужності морських піхотинців 503-го батальйону, що воюють у Донецькій області, розвідників 131-го окремого розвідувального батальйону, які діють у Херсонській області.

"Хочу ще раз звернутися зараз до деяких блогерів, які іноді поспішають оголошувати результати тих чи інших активних дій наших воїнів на передовій... Будь ласка, не поспішайте з повідомленнями, не ускладнюйте своїм поспіхом завдання для нашої армії. Не повідомляйте, будь ласка, конкретних деталей оборонної операції раніше, ніж скажуть офіційні представники нашої держави", – додав президент.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк 29 серпня повідомила, що ЗСУ на півдні України розпочали наступальні дії за багатьма напрямками. Після цього 4 вересня стало відомо про звільнення селища Високопілля у Херсонській області.

Як зазначає Reuters, наступ на півдні України обговорювали кілька тижнів, але подробиці про те, що там відбувається, "мізерні". Наступ у Харківській області агентство називає "несподіваним", але наголошує, що саме там Україна досягла деяких із найзначніших успіхів.

Удень 8 вересня у Генштабі ЗСУ повідомили, що на харківському напрямку останнім часом звільнили понад 20 населених пунктів. Окрім того, українські військові просунулися на краматорському і слов'янському напрямках і на півдні країни.

Того самого дня Зеленський офіційно повідомив про звільнення силами оборони України від російських окупантів Балаклії Харківської області. Загалом, за словами Зеленського, з 1 вересня ЗСУ звільнили понад 1 тис. км&³2; території України.