Будівництво "Північного потоку – 2" зупинять на кілька місяців через санкції США – S&P

За даними S&P, "Академік Черський", який міг би продовжити укладання труб, зараз на Далекому Сході
Фото: flot.gazprom.ru

Єдиним російським трубоукладальним судном, що могло б замінити кораблі швейцарської компанії Allseas, яка після введення санкцій США зупинила участь у будівництві газопроводу "Північний потік – 2", є "Академік Черський", проте йому необхідно не менше ніж два місяці, щоб дійти до територіальних вод Данії, де ведуть роботи. Про це повідомляє S&P.

Санкції, які США запровадили проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік – 2", зупинять процес щонайменше на два місяці. Про це йдеться в матеріалі агентства S&P Global Platts, яке спеціалізується на публікації цінових котирувань на нафту.

Агентство зазначає, що роботи, які залишилися, проводитимуть у територіальних водах Данії. Швейцарська компанія Allseas  укладала труби газопроводу, але після введення санкцій зупинила участь у проєкті.

За даними S&P, РФ розглядала як альтернативу трубоукладальну баржу "Фортуна" компанії "Межрегионтрубопроводстрой", однак вона не обладнана системою динамічного позиціонування і, згідно із законодавством Данії, не зможе проводити глибоководних робіт у територіальних водах країни.

Крім того, "Фортуна" здатна прокладати лише 1 км трубопроводу на добу, ідеться у статті.

S&P вважає, що єдиним судном, яке могло б замінити судна Allseas, є "Академік Черський".

Це судно належить "Газпрому", але зараз проводить роботи на Далекому Сході, і, щоб дійти до вод Данії для будівництва трубопроводу, йому буде потрібно не менше ніж два місяці, підкреслює агентство.

Президент США Дональд Трамп 20 грудня підписав оборонний бюджет країни на 2020 рік. У нього закладено санкції проти російських газопроводів "Турецький потік" і "Північний потік – 2".

У мінфіні США заявили, що санкції проти "Турецького потоку" і "Північного потоку – 2" набули чинності одразу  після підписання закону і компанії, які свідомо продавали, орендували або надавали судна, які займаються прокладанням труб, мають негайно зупинити діяльність цих суден.

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Довжина маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англійсько-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie та австрійська OMV.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

У 2018 році Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія залишалася останньою країною, яка не дозволяла. Через це оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії. 30 жовтня 2019 року Данське енергетичне агентство дало дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік – 2", що проходить континентальним шельфом Данії.

Віцепрем'єр Росії Дмитро Козак 21 листопада заявляв, що "Північний потік – 2" запрацює в середині 2020 року.