Компанія Nord Stream 2 розробила для "Північного потоку – 2" маршрут в обхід Данії

25 липня стало відомо, що компанія Nord Stream 2 почала укладати перші труби в Німеччині
Фото: ЕРА

Данія – остання держава, яка має дозволити будівництво "Північного потоку – 2". Компанія-оператор проекту Nord Stream 2 розробила новий маршрут трубопроводу в обхід території Данії.

Компанія Nord Stream 2, яка є оператором проекту "Північний потік – 2", розробила маршрут будівництва газопроводу в обхід Данії, яка поки що не дала дозволу на прокладання газопроводу через свою територію. Про це під час прес-конференції повідомив виконавчий член ради директорів австрійської нафтогазової компанії OMV Манфред Лейтнер, пише ТАСС.

За його словами, альтернативний маршрут уже розроблено, для нього не потрібно жодних додаткових дозволів. Лейтнер підкреслив, що вартість проекту через новий маршрут не зміниться і становитиме 9,5 млрд.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який з'єднає Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Довжина маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній, зокрема OMV. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили зводити трубопровід на своїй території. Данія – поки ні.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Помічник держсекретаря США з питань енергетики і ресурсів Френсіс Феннон заявив, що задіяні в "Північному потоці – 2" компанії ризикують потрапити під санкції.

25 липня стало відомо, що компанія Nord Stream 2 почала укладати перші труби в Німеччині в межах будівництва газопроводу "Північний потік – 2".

Комерційний директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко висловив думку, що будівництво "Північного потоку – 2" можуть зупинити санкції США і позиція Данії.