Байден підписав закон про тимчасовий бюджет. Він передбачає фінансування відомств США до березня

Байден підписав закон, який забезпечує асигнування федеральним структурам на 2024 фінансовий рік, зазначили в Білому домі
Фото: The White House / Flickr

Президент США Джо Байден 19 січня підписав затверджений обома палатами Конгресу закон про фінансування уряду і запобігання шатдауну (зупинення роботи федеральних служб). Про це повідомляють на сайті Білого дому.

Зазначають, що Байден підписав закон, який забезпечує асигнування федеральним структурам на 2024 фінансовий рік (почався 1 жовтня 2023 року).

Документ передбачає виділення коштів для продовження функціонування федеральних установ до 1 березня, а в окремих випадках (включно із Пентагоном) – до 8 березня.

18 січня законопроєкт про тимчасовий бюджет схвалив Сенат США. У ніч на 19 січня документ також ухвалила Палата представників, написало Reuters. Законопроєкт зокрема підтримало 314 конгресменів, проти – 108.

Лідер більшості в американському Сенаті демократ Чак Шумер повідомляв, що після ухвалення тимчасового бюджету Сенат має почати розгляд запиту Байдена про додаткове фінансування нацбезпеки, до якого входить, зокрема, допомога Україні.

Контекст:

США, за даними Пентагону станом на 27 грудня 2023 року, за час роботи адміністрації президента Джо Байдена виділили понад $44,9 млрд на допомогу безпеці України, зокрема $44,2 млрд – із початку повномасштабної війни країни-агресора Росії проти України.

20 жовтня Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

15 листопада Палата представників ухвалила тимчасовий законопроєкт, щоб уникнути шатдауну. Цього самого дня документ без фінансування України та Ізраїлю схвалив Сенат США, а 16 листопада підписав Байден. Для чотирьох пріоритетних напрямів документ продовжив фінансування до 19 січня 2024 року, ще для вісьмох – до 2 лютого.

6 грудня законопроєкт про надання додаткових коштів на забезпечення національної безпеки не пройшов процедурного голосування в Сенаті США. Документ заблокували, оскільки представники Республіканської партії наполягали на посиленні заходів контролю над міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні". У Білому домі розраховують, що Конгрес США зможе ухвалити його в січні.

3 січня 2024 року координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Сполучених Штатів Джон Кірбі повідомив, що у США закінчилися гроші на допомогу Україні.

Спікер Палати представників Майк Джонсон заявив 7 січня в інтерв'ю CBS, що Республіканська партія в Конгресі буде готова проголосувати за надання військової допомоги Україні, щойно адміністрація Байдена пояснить їм її стратегію.

Крайній термін, коли Конгрес США може схвалити додаткове фінансування для України, – це кінець січня, інакше затримка вплине на ситуацію на фронті, наголосив 17 січня глава українського МЗС Дмитро Кулеба.