Байден сказав, що готовий приїхати до Києва

Джерела ЗМІ повідомляли, що Байден навряд чи відвідає Київ найближчим часом
Фото: EPA
Президент Сполучених Штатів Джо Байден підтвердив, що його адміністрація веде переговори щодо відправлення високопосадовця до Києва.

Про це глава Білого дому повідомив журналістів 14 квітня на об'єднаній базі Ендрюс у штаті Меріленд, дорогою на борт Air Force One.

Виступ Байдена транслювала служба кабельного та супутникового телебачення США C-SPAN, його текстову версію опубліковано на сайті Білого дому.

ЗМІ запитали Байдена, чи скеровуватимете він високопосадовця США в Україну.

"Ми ухвалюємо це рішення зараз. Дякую", – відповів президент.

У глави Білого дому уточнили, кого б він відправив.

У відповідь Байден запитав, чи готова журналістка їхати, на що представниця ЗМІ перепитала, чи готовий їхати президент США.

"Так", – сказав Байден.

CNN із посиланням на джерело повідомив 14 квітня, що в адміністрації США відбуваються попередні внутрішні переговори щодо організації потенційного візиту одного з високопосадовців до України.

Співрозмовник американського телеканала зазначив, що Байден та віцепрезидентка США Камала Гарріс навряд чи відвідають Київ найближчим часом. Водночас чиновники обговорювали можливість візиту в Україну міністра оборони Ллойда Остіна або держсекретаря США Ентоні Блінкена. Водночас є ймовірність, що поїздки до Києва когось із високопосадовців США зрештою може не відбутися, додав він.

Контекст:

Після початку вторгнення Росії президент України Володимир Зеленський 16 березня запрошував "усіх друзів України" відвідати столицю, хоч це й небезпечно. До цієї заяви президента Київ 15 березня відвідали прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії (Матеуш Моравецький, Петр Фіала та Янез Янша), згодом – 25 березня – спікери парламентів Литви, Латвії та Естонії (Вікторія Чмілітє-Нільсен, Інара Мурнієце та Юрі Ратас).

1 квітня Київ відвідала президентка Європарламенту Роберта Метсола, 8 квітня до столиці прибули прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер, а також глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та верховний представник Європейського союзу з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

9 квітня відвідав Київ прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, водночас його візиту не анонсували. Того самого дня у Києві побував канцлер Австрії Карл Негаммер.

13 квітня Україну відвідали президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії – Анджей Дуда, Гітанас Науседа, Егілс Левітс та Алар Каріс.