Білорусь заборонила ввозити товари брендів, які відмовилися спонсорувати чемпіонат світу з хокею в Мінську

Під білоруські санкції, зокрема, потрапив бренд Nivea
Фото: depositphotos.com
Уряд Білорусі тимчасово заборонив ввезення на територію країни товарів низки іноземних брендів, зокрема виробника автомобілів Skoda Auto і косметичного бренда Nivea. Рішення 23 квітня опублікували на сайті Ради міністрів республіки.

Під санкції потрапили товари виробника автомобільних мастил Liqui Moly, виробника автомобілів Skoda Auto і 14 косметичних брендів групи Beiersdorf. Серед них – косметика Nivea, La Prairie, Florena, Skin Stories, Eucerin, бальзам для губ Labello і пластирі Hansaplast.

У рішенні зазначено, що ці товари заборонено ввозити "для забезпечення захисту національних інтересів, з урахуванням недружніх дій щодо білоруського народу".

У разі виявлення заборонених товарів під час ввезення у Білорусь їх будуть вивозити назад. У магазинах, на ринках, виставках, ярмарках, інтернет-магазинах їх продавати заборонено.

Водночас залишки цих товарів, які є у країні, мають маркувати спеціальними знаками, і ще якийсь час їх можна буде розпродати. Втім, ця постанова не стосується товарів, які є в користуванні громадян Білорусі.

Документ набуде чинності за 10 днів після офіційного опублікування постанови уряду і діятиме протягом пів року.

Документ про введення спеціальних заходів ухвалили на основі однойменного указу Олександра Лукашенка, який називає себе президентом Білорусі.

Контекст:

Санкції проти зазначених брендів ввели після їх відмови фінансувати чемпіонат світу з хокею 2021 року, якщо Міжнародна федерація хокею не перенесе його з Білорусі.

Як зазначає TUT.BY, турнір мав відбутися у Ризі та Мінську із 21 травня до 6 червня 2021 року. Водночас Латвія ще у вересні відмовилася приймати чемпіонат разом із Білоруссю, пояснюючи це напруженою політичною ситуацією після виборів президента. Проти проведення чемпіонату в Білорусі також виступав віцепрезидент Міжнародної федерації хокею Калерво Куммола.

18 січня Міжнародна федерація хокею позбавила Білорусь права на проведення матчів чемпіонату світу з хокею 2021 року. Змагання проводитимуть тільки на території Латвії.

Скандал із чемпіонатом світу виник на тлі мітингів проти результатів виборів президента, які тривали із серпня минулого року в Білорусі. За офіційними даними, за результатами голосування 9 серпня 2020 року перемогу здобув Лукашенко, який перебуває при владі із 1994 року, за нього проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони дістали 83 тис. діб арешту. Влада заявляла про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, вперше в історії Білорусі її не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, серед яких США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Опозиція наполягає на проведенні нових виборів у Білорусі. Лукашенко заявив, що спершу у країні треба змінити конституцію (проєкт нової конституції, за його словами, презентують 2021 року), а вже після цього провести нові вибори.