Британські поліцейські, які розслідували вбивство Литвиненка, заявили про спробу отруїти їх у Москві

Литвиненко помер у Лондоні у 2006 році
Фото: ЕРА

Детективи Скотланд-Ярду, які розслідують убивство екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, стверджують, що їх намагалися отруїти чаєм у Генеральній прокуратурі РФ.

Британські поліцейські, які розслідували вбивство колишнього офіцера Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії Олександра Литвиненка, заявили, що їх теж намагалися отруїти в Москві.

Про це вони розповіли у програмі "Полювання на вбивць КДБ" британської телекомпанії Channel 4. Програма вперше вийде в ефір 17 квітня, але видання Daily Mail уже опублікувало деякі деталі.

Британські детективи вирушили до Москви, щоб у співпраці з російськими правоохоронцями зібрати докази та допитати підозрюваних у вбивстві Литвиненка.

Детектив Браян Тарпі зазначив, що він і його колега приходили до Генеральної прокуратури РФ, де їм запропонували чай. Вони погодилися. Незабаром після цього вони відчули нездужання. Тарпі зазначив, що у нього почалася діарея.

Повідомляють, що крім спроби отруєння, у готельних номерах британців таємно проводили обшук, їх переслідували російські агенти під прикриттям, а важливі свідчення несподівано зникли. Детальніше про це мають розповісти у програмі Channel 4.

"Очевидно, що росіяни переграли нас, як у шахах", – сказав Тарпі.

За його словами, у Москві детективи повинні були здійснити вісім дій, головна з яких – провести допит підозрюваних Андрія Лугового та Дмитра Ковтуна.

Російська влада дозволила одному поліцейському відвідати Ковтуна, коли той перебував у лікарні та нібито проходив лікування після отруєння полонієм. Тарпі зазначає, що ця людина була повністю забинтована і видно було тільки очі. Він сумнівається, що це насправді був Ковтун.

Коли саме поліцейські відвідували Москву, Daily Mail не зазначає.

Олександр Литвиненко помер унаслідок отруєння радіоактивним полонієм-210 у Лондоні 23 листопада 2006 року. Смертельну дозу полонію він ужив 1 листопада 2006 року. Слідчі вважають, що першу спробу отруїти Литвиненка було зроблено 16 жовтня.

У 2007 році Великобританія вимагала екстрадиції колишніх співробітників російських спецслужб – депутата Держдуми РФ Андрія Лугового та підприємця Дмитра Ковтуна, але дістала відмову, оскільки конституція Росії забороняє видавати своїх громадян.

Урешті у справі призначили судове дізнання, публічні слухання почалися тільки на початку 2015 року. Під час слухань представник британського слідства звинуватив російську владу в отруєнні Литвиненка радіоактивним полонієм, адвокат сім'ї Литвиненка поклав відповідальність за його смерть на президента РФ Володимира Путіна. Російська влада зі свого боку заявляла, що "розслідування у справі Литвиненка у Британії не цікаве" для Москви.

Один із підозрюваних у вбивстві, Дмитро Ковтун, стверджував, що отруєння Литвиненка полонієм – нещасний випадок. "Я більш ніж упевнений, що він контактував із полонієм, навіть не підозрюючи про це", – сказав Ковтун.

За однією з версій, мотивом убивства Литвиненка могла бути наявність у нього компромату на представників російської влади, він нібито знайшов докази зв'язків Путіна з Тамбовським організованим злочинним угрупованням.

У січні 2016 року Високий суд Лондона за підсумками публічного дізнання оголосив винними в убивстві Литвиненка Лугового та Ковтуна.