Будь-яке припущення, що союзники по НАТО не будуть захищати один одного, підриває безпеку Альянсу, включно зі США – Столтенберг

Будь-який напад на НАТО зустрінуть єдиною і рішучою відповіддю, запевнив Столтенберг
Фото: nato.int

Будь-яке припущення про те, що союзники по НАТО не захищатимуть один одного у разі нападу на них (згідно зі ст. 5 Вашингтонського договору), підриває всю безпеку Альянсу, включно з безпекою США, і наражає американських і європейських військових на підвищений ризик. Про це в письмовій заяві 11 лютого зазначив генсек НАТО Єнс Столтенберг, його цитує Reuters.

Столтенберг відреагував на слова колишнього президента США Дональда Трампа, який бере участь у президентській кампанії у 2024 році.

Американський політик на передвиборчому мітингу у штаті Південна Кароліна заявив 10 лютого, що заохочуватиме країну-агресора РФ атакувати союзників по НАТО, які не сплачують внесків на оборону, зазначивши, що не захищав би цих членів Альянсу.

Столтенберг у відповідь підкреслив, що "будь-який напад на НАТО зустрінуть єдиною і рішучою відповіддю".

У Білому домі слова Трампа назвали "жахливими і безглуздими".

Як зазначив в Х представник Білого дому Ендрю Бейтс, "заохочувати вторгнення у країни наших найближчих союзників із боку кривавих режимів – це жахливо і ненормально", і "це ставить під загрозу американську національну безпеку, глобальну стабільність і нашу економіку всередині країни".

У грудні минулого року Столтенберг заявляв, що "впевнений, що хай кого оберуть президентом, Сполучені Штати, як і раніше, будуть віддані трансатлантичному партнерству".

Контекст:

Перед президентськими виборами 2016 року Трамп заявляв, що не має наміру автоматично продовжувати гарантії безпеки 28 членам НАТО, якщо його оберуть президентом. Він також говорив, що зобов'яже країни – члени НАТО платити за підтримку і захист із боку Вашингтона.

У липні 2018 року Трамп розкритикував союзників за недостатнє фінансування НАТО. Він заявляв, що країни НАТО мають витрачати на оборону 2% ВВП "негайно". За даними ЗМІ, Трамп на закритому засіданні вимагав від союзників по НАТО збільшити витрати на оборону до 4% ВВП.

9 грудня 2023 року The New York Times написала, що європейські союзники США побоюються, що в разі другої перемоги на президентських виборах у листопаді 2024 року Трампа Сполучені Штати можуть вийти з НАТО.

14 грудня Конгрес США ухвалив закон, який не дозволяє жодному президентові вивести Сполучені Штати з НАТО без схвалення Сенату або закону Конгресу.