"Через справу про "екстремізм". Білоруський опозиційний портал TUT.BY видалив із соцмереж усі свої публікації за останні півтора року

TUT.BY активно висвітлював масові акції протесту в Білорусі
Фото: ЕРА

Білоруський опозиційний портал TUT.BY видалив зі своїх акаунтів у соцмережах усі публікації за останні півтора року. Про це редакція видання повідомила 27 червня в Telegram.

"Читачі багато запитують, куди зникли публікації за 2020-й і перші пів року 2021-го. Ми видалили публікації через справу про "екстремізм" наших соцмереж і сайта. Ми зробили це для безпеки наших читачів і співробітників", – пояснили в редакції.

Водночас у TUT.BY зазначили, що зберігають контроль над своїми акаунтами в соціальних мережах.

Контекст:

В офіси білоруського опозиційного порталу TUT.BY в Мінську і в регіонах, а також додому до його редакторів прийшли силовики 18 травня. Комітет державного контролю Білорусі повідомив, що стосовно посадових осіб TUT.BY порушили кримінальну справу, стаття – "ухиляння від сплати сум податків, зборів в особливо великому розмірі".

Після обшуків силовики затримали 13 співробітників порталу TUT.BY. У Генпрокуратурі Білорусі заявили, що обшуки були пов'язані з "багаторазовим порушенням законодавства в частині розміщення забороненої інформації на порталі TUT.BY. Заяву прокуратура опублікувала 18 травня в YouTube.

Домен сайта TUT.BY заблоковано, повідомляв співзасновник порталу Кирило Волошин. Сайт не відкривається також ні в Україні, ні в Росії навіть із використанням VPN.

За даними платформи SimilarWeb, TUT.BY є найпопулярнішим ЗМІ в Білорусі. TUT.BY активно висвітлював масові акції протесту, які почалися в Білорусі 9 серпня 2020 року після виборів президента.

У грудні минулого року портал позбавили статусу ЗМІ через чотири попередження, які йому зробили за його матеріали.

Окрім того, під переслідування потрапила і журналістка TUT.BY Катерина Борисевич. Її засудили до шести місяців у колонії за матеріал, у якому вона розповіла, що померлий у лікарні після побиття білорус Роман Бондаренко був тверезим, попри заяви влади.