"Демонстрація Андріївського прапора в різних районах Світового океану". Корвети Балтійського флоту РФ вийшли в дальній похід

Російські бойові кораблі вийшли в дальній похід
Фото: structure.mil.ru
Корвети Балтійського флоту "Стойкий" і "Сообразительный" вийшли з Балтійська для участі у великих військово-морських навчаннях. Про це повідомила пресслужба міноборони Росії.

Зазначають, що загін бойових кораблів вийшов у далекий похід.

"Основними завданнями походу є участь кораблів у військово-морських навчаннях під спільним керівництвом головнокомандувача військово-морського флоту адмірала Миколи Євменова, а також забезпечення військово-морської присутності та демонстрація Андріївського прапора в різних районах Світового океану", – ідеться в повідомленні.

Повідомлення про вихід у море кораблів Балтійського флоту з'явилося на тлі заяви НАТО про приведення збройних сил у стан готовності, скерування додаткових кораблів та винищувачів до Східної Європи у зв'язку з нарощуванням російських військових сил поблизу України.

У пресслужбі міноборони РФ 20 січня заявили, що в січні – лютому в акваторії морів, прилеглих до російської території, та "оперативно важливих районах Світового океану" проводять серію військово-морських навчань "із захисту російських національних інтересів у Світовому океані, а також із протидії військовим загрозам Російській Федерації з морських та океанських напрямків".

У них візьмуть участь понад 140 бойових кораблів та суден забезпечення, понад 60 літальних апаратів, 1 тис. одиниць військової техніки, приблизно 10 тис. військовослужбовців.

Контекст:

17 грудня 2021 року на тлі нарощування російських військ поблизу кордону України МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у них ідеться, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку" та відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

10-го, 12-го та 13 січня відбулися переговори Росії зі США, НАТО та ОБСЄ про безпеку. За їхнім підсумком у Росії заявили, що не дістали від США та НАТО жодних гарантій, представники США сказали, що перед РФ стоїть вибір: деескалація і дипломатія або конфронтація і наслідки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання вступу України в НАТО можуть обговорювати лише Україна та 30 країн – членів Альянсу, і підкреслив: Росія становить загрозу для України, а не навпаки.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила в інтерв'ю Financial Times, яке вийшло 15 січня, що США мають 18 різних сценаріїв у разі вторгнення Росії в Україну. У Кремлі відповіли, що "також різні сценарії розглядають".

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі.