Держдеп США: Допомога з попередніх пакетів уже дійшла до лінії фронту в Україні

Блінкен поінформував про новий пакет військової допомоги Україні від США на $275 млн
Фото: EPA

Україна вже отримала попередні пакети допомоги від США після затвердження відповідного рішення Конгресом, озброєння доправили на передову. Про це йдеться в заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена, яку опублікували 24 травня на сайті американського Держдепартаменту.

Блінкен, зокрема, поінформував про новий пакет військової допомоги Україні на $275 млн.

"Це вже п'ятий пакет допомоги, який санкціонував президент із моменту підписання додаткового закону про національну безпеку, і третій пакет із використанням президентських повноважень щодо скорочення озброєнь, – зазначив держсекретар США. – Допомога з попередніх пакетів уже дійшла до лінії фронту, і ми доправимо цю нову допомогу якнайшвидше, щоб українські військові могли використовувати її для захисту своєї території й захисту українського народу".

За даними Пентагону, у новий пакет від США, зокрема, увійшли боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS, 155-мм і 105-мм артснаряди, ракети з оптичним наведенням і протитанкові системи.

Після оголошення про новий пакет президент України Володимир Зеленський висловив подяку президенту США Джо Байдену за "такі необхідні ракети далекого радіуса дії".

Контекст:

Наприкінці квітня після шестимісячного блокування Конгрес США продовжив виділення допомоги Україні. Ухвалений закон дає змогу надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Пентагон одразу виділив зі своїх запасів пакет військової допомоги на суму $1 млрд. Окрім того, 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що США нададуть $6 млрд у межах Ініціативи сприяння безпеці України.

10 травня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму до $400 млн. У ньому, зокрема, ідеться про озброєння, яке вже є на американських складах: ракети до ЗРК Patriot, зенітні ракети Stringer, бойові машини Bradley, протитанкові комплекси Javelin.

У Білому домі заявили, що військова допомога від США допоможе Україні перейти в контрнаступ у 2025 році.

США виділять додаткові $2 млрд для військової підтримки України, заявив 15 травня Блінкен під час візиту до Києва.