"Добре, що ви почали розмову з жарту". Протасевич пояснив, що за синці були у нього на руках

Під час пресконференції Протасевич кілька разів повторив, що з ним усе гаразд і він ні на що не має скарг
Скріншот: belpresscenter / YouTube
Білоруський опозиційний журналіст, політв'язень Роман Протасевич заявляє, що в СІЗО його не били. Про це його запитали на пресконференції, яку проводить білоруська влада в Національному пресцентрі країни.

Протасевича попросили прокоментувати чутки про те, що його бив особисто Олександр Лукашенко, який називає себе президентом, а також розповісти, звідки взялися синці, добре помітні на його руках у попередньому відео за його участю, яке випустило білоруське телебачення.

"Добре, напевно, коли ви почали розмову з жарту. Я теж трохи хвилююся, дві години тому дізнався про таку можливість... Щодо ось цього жарту, навіть коментувати нічого не буду, це просто смішно", – відповів Протасевич на запитання про Лукашенка.

Він підняв руки, слідів травм на яких зараз не видно, і запропонував журналістам підійти і подивитися на них. За його словами, це були "сліди від стяжок", які на нього наділи під час затримання, оскільки для співробітників силових структур воно "було настільки несподіваним", що у них не було із собою наручників.

Журналіст також заявив, що, перебуваючи в СІЗО, чув багато фейків про своє здоров'я.

"Я хочу сказати, що я чудово почуваюся, у мене добрий настрій, я не маю жодних скарг. Якщо хтось у цьому сумнівається, я буду готовий із дозволу слідства пройти будь-яку незалежну медичну експертизу... Як ви вже самі можете переконатися, я почуваюся прекрасно, зі мною все гаразд, у мене немає ні на що скарг, ніхто мене не бив – пальцем не чіпав, навіть більше скажу", – кілька разів повторив Протасевич.

Контекст:

Літак Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса, 23 травня екстрено приземлився в Мінську нібито через повідомлення про мінування (згодом вибухових речовин на борту не виявили). "Для супроводу" літака за дорученням Олександра Лукашенка, який перебуває при владі в Білорусі, підняли винищувач білоруських ВПС.

Після перевірки борту білоруські спецслужби затримали Протасевича і його дівчину, росіянку Софію Сапегу. Сапегу і Протасевича заарештували, їх визнали політв'язнями.

Увечері 24 травня з'явилося відео з Протасевичем, в якому він говорить, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". В Європі зазначали, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

3 червня на провладному каналі ОНТ з'явилося півторагодинне "інтерв'ю" Протасевича. У ньому опозиціонер, зокрема, сказав, що визнав провину у кримінальній справі про організацію масових заворушень, заявив, що не хоче більше "лізти в політику", а також прокоментував чутки про нібито участь у батальйоні "Азов". Водночас на його руках було видно сліди травм.

У МЗС Великобританії заявили, що "інтерв'ю явно відбувалося під примусом".

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих.

Переслідування Протасевича пов'язують із Telegram-каналом NEXTA. Паблік набув широкої популярності влітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.