"Догма Путіна про те, що Захід стомиться, мала певний вплив". Депутатка Європарламенту закликала Захід прискорити українську перемогу

Калнієте: Ми хочемо домогтися, щоб усі наші партнери в ЄС на кожній нараді робили крок уперед на допомогу Україні
Фото: ksf.openukraine.org

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін покладає великі сподівання на те, що Захід із часом стомиться і зменшить розмір допомоги Україні, і частково його надії виправдовуються. Про це заявила депутатка Європейського парламенту, міністерка закордонних справ Латвії у 2002–2004 роках Сандра Калнієте під час 16-го Київського безпекового форуму, заснованого фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну".

"Догма Путіна про те, що Захід стомиться і злякається ескалації, мала певний вплив. Згадаймо, як Україні не давали F-16, HIMARS, ракети великого радіуса дії. Але після 20 років путінської влади ми чітко й однозначно розуміємо, що не можемо дозволити собі бути слабкими", – сказала вона.

Депутатка нагадала, що Захід уже робив помилки в ситуації із Грузією й анексією Криму.

"Але тепер ми маємо бути готові до розбудови своєї армійської системи, ми маємо "озброїтися до зубів", щоб бути спроможними протистояти Росії... Нам треба нарощувати темпи оборонної промисловості", – сказала Калнієте.

Україна бореться й воює за Європу, підкреслила представниця Латвії в Європарламенті.

"Ми хочемо домогтися, щоб усі наші партнери в ЄС на кожній нараді робили крок уперед на допомогу Україні", – наголосила вона.

Депутатка звернулася до всіх демократичних країн із закликом: "Знайдіть сили примножити і прискорити українську перемогу!"

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ у лютому 2022 року військову допомогу Україні, зокрема, надають країни Заходу. У квітні заснували формат "Рамштайн" – контактну групу з питань оборони України, у щомісячних засіданнях якої беруть участь представники приблизно 50 країн.

Глава Пентагону Ллойд Остін за підсумками 20-го "Рамштайну" 19 березня 2024 року повідомив, що контактна група за майже два роки зобов'язалася виділити Україні понад $88 млрд на військову допомогу. Він наголосив, що "виживання України під загрозою".

Окрім того, військову допомогу Україні надають на двосторонній основі.

Утім, у США, які є найбільшим донором військової допомоги Україні, продовження підтримки протягом останніх місяців заблоковано в Конгресі