Допущені в нейтральному статусі борці з РФ відмовилися їхати на Олімпіаду 2024. Україна може дістати ще три ліцензії

МОК допустив на Ігри 10 російських борців із 16, які дістали олімпійські ліцензії, зазначили у ФСБР
Фото: wrestrus.ru (ілюстративне)

Російські борці, яких допустили на Олімпіаду 2024 в нейтральному статусі, відмовилися на неї їхати. Про це йдеться в заяві Федерації спортивної боротьби країни-агресора Росії, опублікованій 6 липня.

Там зазначили, що МОК допустив на Ігри 10 російських борців із 16, що дістали олімпійські ліцензії, "шестеро з яких – далеко не лідери збірної Росії".

"Виконком Федерації спортивної боротьби Росії провів розширену нараду із тренерським штабом збірних команд Росії з вільної, жіночої та греко-римської боротьби і зі спортсменами, які дістали запрошення на Олімпійські ігри, і дійшли одностайного рішення: відмовитися від участі в Олімпійських іграх", – ідеться в заяві.

"Суспільне" проінформувало, що через ухвалене ФСБР рішення відбудеться перерозподіл олімпійських ліцензій згідно з результатами турнірів, де росіяни одержували перепустку.

Найімовірніше, Україна в межах перерозподілу дістане ще три ліцензії на Олімпіаду 2024 в боротьбі, наголосив ЗМІ.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну в лютому 2022 року Міжнародний олімпійський комітет рекомендував усунути спортсменів РФ та її союзника Білорусі від усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

Однак у грудні 2023 року МОК дозволив деяким росіянам і білорусам узяти участь в Олімпіаді 2024 року. Водночас в Олімпійському комітеті наголосили, що всі затверджені санкції щодо атлетів з РФ та РБ залишаються чинними на час Ігор: вони не зможуть використовувати прапор, гімн, кольори або будь-які інші символи своїх держав, а представників державних спортивних організацій не буде запрошено чи акредитовано на змагання у Парижі.

У МЗС України заявили, що МОК своїм рішенням про допуск групи росіян і білорусів до Ігор, "по суті, дав Росії зелене світло на використання Олімпіади як зброї".

19 березня 2024 року МОК заборонив спортсменам із Росії та Білорусі брати участь у церемонії відкриття Олімпіади в Парижі.

Міська голова Парижа Анн Ідальго під час візиту до Києва 30 березня заявила, що російським і білоруським спортсменам "не будуть раді" на Олімпіаді.

20 травня т.в.о міністра молоді та спорту Матвій Бідний і президент НОК Вадим Гутцайт оголосили, що українські спортсмени візьмуть участь в Олімпіаді в Парижі.