Естонія підготувала план для учасників групи "Рамштайн", за допомогою якого Україна може перемогти РФ протягом трьох років

Естонія запропонує групі "Рамштайн" план дій щодо допомоги Україні
Фото: EPA

Естонія підготувала воєнну стратегію для країн Заходу, щоб допомогти Україні виграти війну протягом трьох років. Там ідеться, що Заходу треба діяти рішучіше у питанні військової допомоги Україні, написало видання ERR.ee 14 січня.

Документ призначений для всіх країн – учасниць робочої групи "Рамштайн" і в ньому йдеться, що за умови консолідації зусиль західних країн внесок у перемогу України потрібен невеликий. У плані зазначили, що ВВП усіх країн – учасниць робочої групи "Рамштайн" становить €47 трлн, із яких на допомогу Україні спрямували лише 0,2%. Водночас ВВП Росії оцінюють у €2 трлн.

"Проблема в тому, що Росія вже перейшла на шлях воєнної економіки, тобто в них уже половина економіки працює безпосередньо на це, а на Заході це не так", – зазначив голова комісії естонського парламенту з питань держоборони Калев Стойческу.

У документі йдеться, що західним країнам необхідно наростити виробництво оборонно-промислового сектору. У самій Естонії для запуску заводу з виробництва боєприпасів потрібно щонайменше два роки, але експерти вважають, що за політичного бажання ці терміни можна суттєво прискорити у всій Європі.

Директор Міжнародного центру оборони і безпеки Індрек Каннік заявив, що якби військово-промисловий сектор Заходу від початку війни отримав чіткий сигнал про необхідність суттєво наростити обсяги виробництва, то вони вже зараз були б зовсім іншими. Він наголосив, що нинішня ситуація склалася через нерішучість західних союзників, і основну роль у цьому відіграють США. "Якби зараз Вашингтон робив чіткі кроки, то і європейські країни були б рішучішими", – сказав він.

Контекст:

Формат "Рамштайн" започаткували навесні 2022 року – 26 квітня на авіабазі ВПС США Рамштайн у Німеччині відбулася перша зустріч консультативної групи з надання допомоги Україні. На той час міністр оборони України Олексій Резніков після цієї зустрічі заявив, що відбулися "тектонічні зміни" у філософії партнерів щодо передання Україні зброї. Зустрічі консультативної групи вирішили проводити щомісяця.

У роботі 17-ї зустрічі контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн" 22 листопада взяли участь керівники оборонних відомств понад 50 держав. На онлайн-засіданні створили коаліцію розвитку ППО України, її очолили Німеччина й Франція. До коаліції приєдналося 20 країн. Глава Міноборони України Рустем Умєров заявив, що "найбільші й найпотужніші анонси" за підсумками "Рамштайну" "лишилися не для розголошення".