Гінзбург: Абрамович витратив мільярд, щоб стати членом англійського істеблішменту. Я вважав, що є дешевший і конкретніший шлях

Гінзбург: Я знав півтора десятка російських утікачів, які жили в Лондоні
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Українсько-американський девелопер Марк Гінзбург в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів, навіщо купив кольє британської принцеси Діани.

"Я вважав, що є дуже багато російських шейхів... Російських нафтовиків, газовиків тощо, які захочуть придбати [це кольє]. Окрім того, я чудово розумів, що є Лондонград: пів мільйона росіян, які перебувають у Лондоні, дуже заможних. Вони розуміють, що вони заможні, у них величезні гроші, але вони, знаєте, як дама півсвіту. І вони для якоїсь своєї легалізації, можливо, захочуть придбати в подарунок Букінгемському палацу або комусь із синів Діани це кольє. Я знав півтора десятка російських втікачів, які проживали в Лондоні. Ну, не лише втікачів. І я вважав, що я зможу зробити таку угоду. Я вважав, що для своєї офіційної легалізації в Лондоні піднести подарунок..." – зазначив Гінзбург.

Гінзбург: Біткоін буде коштувати і 100 тисяч доларів, і більше. Читайте весь текст інтерв'ю

За словами девелопера, в якості можливих покупців, які захочуть придбати кольє, він розглядав ексмера Москви Юрія Лужкова та його дружину Олену Батурину.

"[Російський мільярдер Роман] Абрамович не як великий поціновувач [футболу] купив "Челсі" і витратив мільярд, а щоб стати членом англійського істеблішменту. Я вважав, що є дешевший і конкретніший шлях. У вас був (на жаль, був) великий друг – [співак Йосип] Кобзон. І він дуже близько дружив із Лужковим, був для нього шанованою людиною. І я вам розповів цю двоходівку. Ви говорите: "Дуже добре. Давайте я домовлюся про зустріч із Йосипом Давидовичем. Ви йому розкажете. Він не просто великий співак – він бізнесмен великий..." – продовжив Гінзбург.

Він розповів, що зустріч із Кобзоном відбулася.

"Я йшов – і мене що вразило? Ішлося про досить серйозну транзакцію на велику суму. Я вважав, що це буде чудово для Батуриної – вона одразу легалізується. І що мене здивувало дуже? Що він мені не поставив жодного запитання. "А що, якщо не 10 мільйонів, а 8?", "А що, якщо так?" І я зателефонував вам: "Дімо, слухай, була класна зустріч. Брила – людина, усе чудово. Тільки мені дивно: я йому розповів, і там же є багато нюансів, напевно, а він мене нічого не питав". Ви говорите: "Марку, а ви взагалі голосно йому говорили?" – "Ні. Як я міг голосно? Там двері були відчинені". – "Ви знаєте, він дуже погано чує. Але він соромиться цього – не носить слуховий апарат". І я все зрозумів", – додав Гінзбург.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Гінзбург народився 1956 року в Києві. Закінчив Московський електротехнічний інститут зв'язку (зараз – Московський технічний університет зв'язку та інформатики).

1988 року із сім'єю емігрував до США, де здобув юридичну освіту. В Америці був партнером юридичної фірми IMT Consulting Inc, яка спеціалізувалася на імміграційному праві.

На початку 1990-х повернувся в Україну, де заснував інвестиційно-будівельний холдинг МТН, першим проєктом якого стало будівництво заводу з перероблювання газового конденсату "МТН-Полтава". У Києві холдинг бізнесмена побудував майже 300 тис. м&³2; житлової та комерційної нерухомості.

Гінзбург – внучатий племінник одного з найбагатших забудовників Києва Льва Гінзбурга.

Бізнесмен колекціонує предмети мистецтва (зокрема володіє унікальним архівом фотографій групи The Beatles) і є ідеологом технології блокчейн.