Головування Угорщини в Єврораді не вплине на рух України до членства – амбасадорка ЄС в Україні

Матернова: Розширення Євросоюзу залежить від одностайності
Фото: president.gov.ua

Україні важливо серйозно ставитися до занепокоєння, яке висловлює Угорщина щодо її євроінтеграції, але головування Угорщини не зможе вплинути на будь-яке рішення, заявила амбасадорка ЄС в Україні Катаріна Матернова. Про це вона сказала в інтерв'ю "Суспільному", опублікованому 10 листопада.

Журналісти запитали, чи з'являться ризики для євроінтеграції України після того, як Угорщина в липні головуватиме в ЄС.

Амбасадорка у відповідь звернула увагу, що країна, яка головує в Раді Євросоюзу, "сприяє досягненню згоди з конкретних питань у різних формаціях, радах, робочих групах".

"Тому не думаю, що будь-яке головування може вплинути на рішення щодо чогось у той чи інший бік. Це не та роль. Євросоюз – це структура, яка має певні сфери, що діють на основі консенсусу. Розширення ЄС є однією з них. Кожна країна може мати свою точку зору. Тож важливо серйозно ставитися до занепокоєння, яке висловлює той чи інший член ЄС. З Угорщиною важливо мати тісний діалог, бо розширення Євросоюзу залежить від одностайності", – сказала вона.

Кожна держава – член ЄС головує в Раді Європейського союзу на основі ротації протягом шести місяців. Зараз у Раді ЄС головує Іспанія, потім її очолить Бельгія. Після цього, з липня до грудня 2024 року, у Раді ЄС головуватиме Угорщина.

Контекст:

10 листопада угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан виступив проти початку переговорів щодо вступу України в ЄС. Перед цим в уряді Угорщини погрожували накласти вето на наступному саміті Євросоюзу у грудні, на якому лідери країн – членів ЄС мають ратифікувати рекомендації Єврокомісії щодо вступу України в Європейський союз.

Відносини Києва й Будапешта погіршилися після ухвалення в Україні у 2017 році закону "Про освіту". Відповідно до норм цього документа, розширюють використання державної мови у шкільному навчанні. Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні.

Українська сторона пояснювала, що в угорських школах на Закарпатті українську мову викладали в таких мізерних обсягах, що після закінчення школи більшість молодих угорців практично її не розуміють. Отже, у них виникають проблеми під час вступу до українських університетів і пошуку роботи.

Також в Угорщині вважали неприйнятним ухвалений у 2019 році закон про функціонування української мови як державної. Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявляв, що цей закон порушує права угорської меншини в Україні.

Політичний радник прем’єра Угорщини Балаж Орбан заявив в інтерв'ю, опублікованому 7 листопада, що Угорщина "завжди була прихильницею зближення України з Євросоюзом", але нове мовне законодавство, за його словами, усе змінило.