Ізраїль завдав понад 300 ударів по "Хезболлі". У Лівані повідомили про смерть 274 людей

ЗМІ наголошують, що влада Лівану не розрізняє загиблих бойовиків і мирних жителів
Фото: EPA

23 вересня МОЗ Лівану заявило, що жертвами ізраїльських авіаударів цього дня стало щонайменше 274 особи. Про це повідомляє The Times of Israel.

За даними ліванської влади, поранення дістало 1024 людини.

Ізраїльське видання наголошує, що в інформації з Бейрута не роблять відмінностей між цивільними особами й бойовиками терористичного угруповання "Хезболла", яке атакує Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ).

The Times of Israel пише, що ЦАХАЛ оголошував про завдання ударів по точках зберігання зброї "Хезболли", зокрема по будинках, але заздалегідь попереджав мирних жителів про потребу покинути будівлі, де є озброєння терористичного угруповання.

Посилаючись на ЦАХАЛ, видання пізніше поінформувало, що "Хезболла" запустила цього дня по Ізраїлю 165 ракет.

У соцмережі Х ізраїльська армія написала сьогодні після полудня, що ЦАХАЛ завдав "понад 300 ударів по цілях "Хезболли".

Пізніше в ЦАХАЛ повідомили про ракети, які "Хезболла" "хаотично запустила" по Ізраїлю, і підкреслили, що саме тому атакують цілі "Хезболли".

Контекст:

Ізраїль і Ліван регулярно обмінюються ударами по території один одного після того, як у жовтні 2023 року на Ізраїль напало палестинське терористичне угруповання ХАМАС і почалася війна в секторі Гази.

Протягом останніх днів ситуація загострилася. У Лівані стався масовий вибух пристроїв зв'язку (пейджерів і рацій), якими користувалися бойовики "Хезболли". За даними ЗМІ, за атакою стояв Ізраїль, хоча офіційно він спростовує свою причетність до інцидентів. Унаслідок цих атак, за даними МОЗ, загинуло 37 людей, 2931 дістала поранення.

18 вересня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив про "нову фазу війни" й перекидання військ на кордон із Ліваном. "Хезболла", зі свого боку, пообіцяла відповісти на атаки. Голова виконавчої ради "Хезболли" Хашем Сафієддін заявив, що "розплата неминуча", і пригрозив Ізраїлю "особливим покаранням".

20 вересня Ізраїль завдав авіаудару по півдню столиці Лівану Бейрута, загинуло вісім людей, зокрема топкомандир "Хезболли" Ібрагім Акіл.