Китайські хакери дістали доступ до телефонів Трампа й Венса – ЗМІ

Шпигуни досі можуть перебувати в системах оператора, яким користуються політики, розповіли кіберфахівці
Фото: EPA

Хакерська група Salt Typhoon, пов'язана з Китаєм, могла дістати доступ до телефонних розмов експрезидента США й кандидата на цю посаду від Республіканської партії Дональда Трампа і його кандидата у віцепрезиденти Джей Ді Венса. Про це 25 жовтня повідомила The New York Times.

Як поінформували джерела, китайські хакери також могли прослуховувати телефонні розмови працівників штабу віцепрезидентки США й кандидатки у президенти Камали Гарріс та інших високопосадовців.

ФБР і Агентство з кібербезпеки та захисту інфраструктури (CISA) повідомили штабу Трампа, що хакери все ще можуть перебувати в системах оператора Verizon.

У матеріалі йдеться, що дані про комунікації кандидатів у президенти й віцепрезиденти, навіть без розкриття змісту розмов і повідомлень, можуть допомогти китайським розвідникам ідентифікувати оточення Трампа. 

Слідчі працюють над тим, щоб визначити, які дані могли дістати хакери. Однак уже зараз вони "глибоко занепокоєні" ймовірним обсягом скомпрометованих даних і широким колом жертв.

NYT зазначає, що викриття відбулося на останньому етапі розслідування щодо атак на команду Трампа з боку іранських хакерів.

Контекст:

В інтерв'ю CNN, яке опублікували 26 квітня, держсекретар США Ентоні Блінкен розповів, що США бачать докази спроб Китаю "вплинути і, можливо, втрутитися" в майбутні вибори у США.

10 серпня в передвиборчому штабі Трампа заявили, що їхні комп'ютери зламали. Там припустили, що за цим може стояти Іран. Заява з'явилася наступного дня після звіту Microsoft, де докладно описано спроби іноземних агентів втрутитися в передвиборчу кампанію 2024 року у США.

19 серпня ODNI, ФБР і CISA звинуватили Іран у кібератаці на штаби Трампа й кандидатки у президенти США від демократів Камали Гарріс. Розвідка США зазначила, що іранці шукали осіб із прямим доступом до кампаній обох політичних партій США, намагаючись украсти чи розкрити інформацію, яка може вплинути на виборчий процес.