Конгрес США зможе затвердити допомогу Україні не раніше ніж у січні – заява лідерів партій Сенату

У час, що залишився цього року, переговорники двох партій "і далі сумлінно працюватимуть" над угодою, заявляють у Сенаті
Фото: EPA

Американські сенатори не проголосують щодо пакету додаткової допомоги Україні до початку наступного року. Про це свідчить спільна заява лідера демократів у Сенаті Чака Шумера та лідера республіканців Мітча Макконнелла, опублікована 19 грудня на сайті демократичної більшості.

У заяві йдеться про те, що під час переговорів, присвячених "додатковому законодавству про національну безпеку" – питанню імміграційного контролю на кордоні США з Мексикою, з яким у пакеті пов'язані схвалення додаткової допомоги Україні та Ізраїлю – сенатори "домоглися обнадійливого прогресу", проте "складні проблеми залишаються”.

"Ми сповнені рішучості задовольнити потреби на південному кордоні й допомогти союзникам і партнерам протистояти серйозним загрозам в Ізраїлі, Україні та Індо-Тихоокеанському регіоні... Поки переговорники вирішують питання, які залишилися, ми сподіваємося, що їхні зусилля дадуть Сенату можливість вжити швидких заходів стосовно додаткового документа національної безпеки на початку нового року", – зазначено в тексті.

Лідери партій пообіцяли, що Сенат "не залишить цих викликів національної безпеки без відповіді", а в час, що залишився цього року, переговорники від Сенату й адміністрації президента "і далі сумлінно працюватимуть над завершенням угоди".

Шумер заявив журналістам, що переговорники "дуже, дуже старанно працюватимуть у період грудневих і січневих канікул", цитує Reuters. За його словами, мета демократів – "домогтися чогось" одразу після повернення сенаторів із канікул.

Один із керівників республіканської фракції в Сенаті Джон Тьюн також підтвердив журналістам, що угоду не буде укладено до початку 2024 року. Він звинуватив у цьому демократів, які, на думку їхніх опонентів, "дотягли до моменту, коли досягти якоїсь суттєвої угоди з питань прикордонної безпеки до Різдва стало неможливо".

Reuters звертає увагу, що імміграція – одна з найбільших проблем у політиці США, і спроби двопартійних реформ за останні 20 років неодноразово зазнавали невдачі. Незалежна сенаторка Кірстен Сінема, яка бере участь у переговорах, заявила, що це "найскладніша галузь американського законодавства".

Контекст:

20 жовтня президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), що зазнав атаки бойовиків терористичної організації ХАМАС 7 жовтня, а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

15 листопада Палата представників ухвалила тимчасовий законопроєкт, щоб уникнути шатдауну. Цього ж дня документ без фінансування України та Ізраїлю схвалив Сенат США, а 16 листопада підписав Байден.

6 грудня законопроєкт не пройшов процедурного голосування в Сенаті США. Документ заблоковано, оскільки представники Республіканської партії наполягали на посиленні заходів контролю над міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав "політичним шантажем" відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні".

В адміністрації президента США попереджали, що у США повністю закінчаться ресурси для надання допомоги Україні до кінця календарного року. США планують надати ще один пакет військової допомоги Україні, але після цього кошти Пентагону на підтримку України закінчаться.