Латвія заборонила постачання російського газу з 2023 року

Відмова від російського газу стала реакцією на війну Росії проти України
Фото: depositphotos.com

Сейм Латвії в остаточному читанні затвердив поправки до закону "Про енергетику", які з 1 січня 2023 року забороняють постачання природного газу з Росії. Про це повідомляє парламент країни.

Документ передбачає створення у Латвії стратегічних запасів газу. Їх мають накопичувати в Інчукалнському підземному газосховищі не пізніше ніж 31 серпня кожного року для того, щоб забезпечувати споживання в період із 1 жовтня того самого року до 30 квітня наступного року.

Відмова від російського газу стала реакцією на війну Росії проти України.

Контекст:

Після вторгнення російських військ до України 24 лютого Захід запровадив кілька пакетів санкцій проти Росії.

США також ввели ембарго на імпорт російських енергоресурсів – нафти та газу – і вирішили позбавити Росію статусу найбільшого сприяння (торгових привілеїв), що дасть можливість підвищити мита та запровадити інші обмеження.

Про відмову з кінця квітня від російських нафти та газу заявила й Австралія. Литва заборонила імпорт газу з РФ наприкінці червня.

У Євросоюзі обговорюють запровадження ембарго на російські нафту та газ, але деякі країни категорично проти цього. Поетапну відмову від нафти було схвалено в шостому пакеті санкцій, однак сьомий, імовірно, буде без газового ембарго, заявляв на початку червня глава МЗС України Дмитро Кулеба.