У Литві заявили, що літак Ryanair посадили в Мінську за погодженням із керівництвом авіакомпанії

Літак компанії Ryanair проходить огляд в аеропорту Вільнюса, повідомили в поліції Литви
Фото: EPA
Літак ірландської авіакомпанії Ryanair, на борту якого перебував білоруський опозиційний журналіст та один із засновників Telegram-каналу NЕХТА Роман Протасевич, посадили в Мінську за погодженням із керівництвом авіакомпанії. Про це на пресконференції 24 травня заявив начальник Бюро кримінальної поліції Литви Роландас Кішкіс, повідомив телеканал LRT.

Журналісти запитали Кішкіса, хто ухвалив рішення посадити літак у Мінську. Глава литовського Бюро кримінальної поліції відповів, що капітан літака зробив це за погодженням із керівництвом компанії Ryanair.

Зазначають, що правоохоронці додатково уточнюють обставини. Запит про правову допомогу надіслали Білорусі та іншим країнам, причетним до інциденту.

Поліція вже опитала десятки людей, які були на борту літака, зокрема членів екіпажу.

За даними правоохоронців, 125 пасажирів (без членів екіпажу) вилетіли з Афін до Вільнюса, а приземлився у Литві 121 пасажир (глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс раніше повідомляв у Twitter, що всього на борту був 171 пасажир із 18 країн). 

За словами Кішкіса, літак проходить огляд в аеропорту Вільнюса. 

Контекст:

23 травня літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, здійснив у Мінську екстрене приземлення нібито через повідомлення про замінування. В аеропорту Мінська провели перевірку, вибухових пристроїв не знайшли. Слідком Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи у зв'язку з неправдивим замінуванням.

Під час повторного контролю пасажирів затримали опозиційного журналіста й одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича. Як розповіли пасажири, він запанікував, коли дізнався про приземлення літака в Мінську. А коли його почали обшуковувати й пасажири запитали в нього, що відбувається, той відповів: "Тут на мене чекає смертна кара". ЗМІ пишуть про три кримінальні статті, максимальне покарання за якими – 15 років позбавлення волі.

Telegram-канал "Пул Первого", що інформує про діяльність Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, повідомляв, що за дорученням Лукашенка в небо піднімали винищувач і він мав супроводжувати пасажирський літак "до кордону з Литвою". "Розвертати і приймати" борт, який уже був біля кордону, дав команду Лукашенко нібито на прохання екіпажу, уточнює "Пул Первого".

Літак стояв в аеропорту Мінська понад шість годин.

Вимушене приземлення літака в Мінську в Ryanair назвали "захопленням і піратством, які спонсорує держава". У компанії вважають, що в аеропорту з рейсу зійшло також кілька агентів КДБ Білорусі.

Пояснити приземлення рейсу в Мінську, відпустити всіх пасажирів або провести розслідування інциденту вимагали в низці країн, зокрема в Литві, Польщі, США, Канаді, Австрії та Німеччині.

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) України затримання Протасевича назвали "черговою атакою на свободу слова" з боку білоруської влади. МЗС країни вимагає негайного його звільнення.

Telegram-канали NЕХТА і NЕХТА Live, відомі тим, що висвітлювали протести проти підсумків президентських виборів 2020 року, визнали екстремістськими в Білорусі. Білоруська влада вимагала від Польщі видати Протасевича і ще одного засновника каналів Степана Путила "з урахуванням особливої суспільної небезпеки їхньої злочинної діяльності".