Лукашенко запропонував ЄС створити гуманітарний коридор із Білорусі до Німеччини для 2 тис. мігрантів

У ЄС Лукашенка звинуватили в організації потоків нелегальної міграції
Фото: president.gov.by
Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, під час телефонної розмови 15 листопада з т.в.о. канцлера ФРН Ангелою Меркель запропонував ЄС створити гуманітарний коридор до Німеччини для 2 тис. мігрантів на білорусько-польському кордоні. Про це 18 листопада повідомила речниця Лукашенка Наталія Ейсмонт, її відеокоментар опубліковано в Telegram-каналі "Пул Первого".

"Європейський союз створює гуманітарний коридор для 2 тис. біженців, які перебувають у таборі. Ми беремо на себе зобов'язання сприяти, наскільки це можливо і за їхнього бажання, решті 5 тис. повернутися на батьківщину, – сказала Ейсмонт. – І Ангела Меркель, згідно з домовленостями, вестиме переговори з ЄС, зокрема щодо організації гуманітарного коридору до Німеччини".

Білорусь, за її словами, "виконує свої обіцянки, хоча з боку ЄС поки що не виконано жодного зобов'язання".

Ейсмонт розповіла, що в четвер із Мінська вилетів літак із 374 мігрантами на борту, переважно – громадянами Іраку.

Інші, як наголосила спікерка Лукашенка, наполягають на забезпеченні їм гуманітарного коридору до Західної Європи, насамперед – у ФРН, і "категорично відмовляються вилетіти".

Загалом на території Білорусі перебуває приблизно 7 тис. мігрантів, зазначила Ейсмонт.

Контекст:

Цього року у країнах Євросоюзу, що межують із Білоруссю, загострилася проблема нелегальної міграції із країн Близького Сходу. У ЄС спочатку заявляли, що Білорусь навмисно послабила контроль над кордоном зі свого боку, пізніше Лукашенка звинуватили не просто в послабленні контролю, а й в організації потоків нелегальної міграції.

У Євросоюзі повідомляли, що мігрантів до Білорусі запрошють через білоруські диппредставництва. За інформацією української розвідки, на території третіх країн створено "вербувальні центри", де людям пропонують за плату доправити їх до Євросоюзу та під виглядом туристів відвозять до Мінська. За даними видання Welt am Sonntag, Білорусь подвоїла кількість авіарейсів із країн Близького Сходу, їх найчастіше використовують нелегали для подальшої міграції до країн ЄС.

У Литві стверджують, що частина мігрантів прибуває до Білорусі з Росії.

14 листопада секретар РНБО України Олексій Данілов повідомив, що на території Білорусі перебуває приблизно 16 тис. нелегальних мігрантівЗа словами прем'єра Польщі Матеуша Моравецького, їх кількість станом на 17 листопада становила 20 тис.

За інформацією польських правоохоронців, серед мігрантів, які намагаються незаконно перетнути кордон, – громадяни Сирії, Іраку, Лівану та інших країн.

Міністерство оборони Польщі підвищило готовність військ територіальної оборони на кордоні з Білоруссю та скерувало для патрулювання кордону з Білоруссю військові гелікоптери. Станом на 15 листопада кордон охороняють, за офіційними даними, 15 тис. солдатів польської армії, 4 тис. прикордонників та 2 тис. поліцейських.

16 листопада на білорусько-польському кордоні у районі прикордонного поста "Брузги – Кузниця" відбулася спроба мігрантів прорватися на територію ЄС. За даними польських правоохоронців, нападники діяли під контролем білоруських спецслужб, співробітники яких озброїли мігрантів світлошумовими гранатами. Польські силовики застосовували водомети та сльозогінний газ. Атака тривала приблизно годину.

Через міграційну кризу 15-го та 17 листопада телефонні розмови з Лукашенком провела Меркель. Вони домовилися, що проблему нелегальних мігрантів "загалом виносять на рівень ЄС та Білорусі". За даними ЗМІ, Лукашенко зокрема просив Меркель зняти санкції ЄС проти Білорусі, а також визнати його президентом республіки.