Маск анонсував старт до Марса перших Starship уже за два роки

Маск вважає, що для польотів на Марс технології треба покращити у 10 тис. разів
Фото: ЕРА

За два роки на Марс запустять перший міжпланетний корабель Starship компанії SpaceX, заявив 8 вересня у своїй соцмережі Х власник компанії мільярдер Ілон Маск.

"Перші кораблі Starships на Марс запустять за два роки, коли відкриється наступне трансферне вікно Земля – Марс. Вони будуть безпілотними, щоб перевірити надійність сідання на Марс цілими й неушкодженими", – написав він.

Мільярдер зазначив, що перші пілотовані польоти на Марс почнуть за чотири роки, якщо успішними будуть сідання на "червону планету" безпілотних апаратів із Землі.

"Швидкість польоту зростатиме експоненційно із цього моменту, із метою побудувати самопідтримне місто приблизно за 20 років", – описав Маск плани на майбутнє.

Він озвучив економічну проблему польотів на Марс, яку потрібно вирішити.

"Створення життя на кількох планетах – це, по суті, проблема вартості кожної тонни для Марса. Зараз це коштує приблизно $1 млрд за тонну корисного вантажу на поверхню Марса. Це потрібно покращити до $100 тис. за тонну, щоб побудувати там самодостатнє місто, тому технологія має бути в 10 тис. разів кращою. Украй складно, але не неможливо", – пояснив Маск.

Контекст:

Марс – четверта планета за віддаленістю від Сонця. За оцінками дослідників, він є на сьогодні найбільш вивченою після Землі планетою Сонячної системи. У межах дослідження Марса на планеті є кілька керованих апаратів, зокрема марсохід NASA Perseverance ("Наполегливість"), який 18 лютого 2021 успішно сів на поверхню планети.

Раніше Маск давав зрозуміти, що пілотована місія на Марс може відбутися 2029 року, повідомляло National Public Radio.

Starship – багаторазова ракета нового покоління, яку SpaceX розробляє для запуску вантажів і людей у польоти на Місяць і Марс. Маск презентував міжпланетний корабель Starship у лютому 2022 року. Starship є найбільшим в історії кораблем – його довжина становить 120 м у зібраному стані. Як повідомляв Маск, Starship може побільшати й "розтягтися" ще приблизно на 10 м.

У березні 2022 року адміністратор NASA Білл Нельсон заявляв, що мета агентства полягає в тому, щоб "до 2040 року люди ходили Марсом", писало Space.com.