ООН заявила, що дев'ять співробітників її агентства могли бути причетними до нападу на Ізраїль

Співробітники БАПОР, імовірно, брали участь в атаці на Ізраїль у жовтні 2023 року
Фото: EPA (архів)

Дев'ять співробітників Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАПОР) могли бути причетними до нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Про це заявив заступник прессекретаря Фархан Хак на брифінгу в ООН 5 серпня, повідомляє Reuters.

Посадовець розповів про висновки управління служб внутрішнього нагляду ООН, яке, за його словами, завершило розслідування ймовірної причетності до нападів 19 співробітників БАПОР. Двоє з них відтоді загинули. За словами Хака, дев'ятьох підозрюваних співробітників звільнили. За його словами, записи решти переглянуть.

За словами представника ООН, усі дев'ять осіб, які, за висновком слідства, могли бути залучені, – чоловіки. Він не навів подробиць того, у чому саме полягала їхня участь в атаці, але наголосив, що будь-яка участь є "жахливою зрадою тієї роботи, яку ми маємо виконувати на благо палестинського народу".

Незабаром після заяви ООН представник ізраїльських військових Надав Шошані опублікував у соціальній мережі X повідомлення, у якому заявив: "Ваше "агентство з надання допомоги" офіційно опустилося до нового рівня ницості, і настав час, щоб світ побачив ваше справжнє обличчя".

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників.

Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

Держдепартамент США повідомляв, що у причетності до нападу звинуватили 12 співробітників БАПОР. Як зазначала The Guardian, ізраїльська розвідка нібито виявила докази того, що транспортні засоби й об'єкти агентства могли використовувати під час атаки ХАМАС.