Суд ООН визнав незаконними ізраїльські поселення на окупованих територіях

Суд ООН ухвалив рішення щодо поселень Ізраїлю на палестинських територіях і визнав їх незаконними
Фото: EPA

Міжнародний суд ООН у консультативному висновку постановив, що поселенська політика Ізраїлю на окупованому ним Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі порушує міжнародне право. Такий висновок 19 липня зачитав голова Суду ООН Наваф Салам, про що повідомило агентство Associated Press

У висновку йдеться про те, що розміщення Ізраїлем поселенців на Західному березі річки Йордан і в Єрусалимі, а також збереження Ізраїлем їхньої присутності там "суперечить ст. 49 IV Женевської конвенції".

Колегія із 15 суддів з усього світу також заявила, що використання природних ресурсів "несумісне" із зобов'язаннями країни з міжнародного права.

Контекст:

Ізраїль захопив Західний берег річки Йордан, Східний Єрусалим і сектор Гази внаслідок війни 1967 року. Він вважає Західний берег спірною територією, майбутнє якої має бути вирішене за допомогою переговорів, і анексував Східний Єрусалим в односторонньому порядку, міжнародна спільнота цього не визнає.

Що стосується сектору Гази, то 2005 року Ізраїль вийшов із цієї території, але після приходу там до влади терористичного угруповання ХАМАС 2007-го зберіг блокаду. Міжнародна спільнота загалом вважає всі три райони окупованою Ізраїлем територією.

Слухання в Міжнародному суді ООН відбулося на тлі війни між Ізраїлем і ХАМАС, яку спричинив масований ракетний обстріл бойовиками ХАМАС південних і центральних районів Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Бойовики вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.