Парламент Румунії схвалив передання Україні ЗРК Patriot

Передавати Patriot розпочнуть після підписання закону румунським президентом
Фото: EPA

Нижня палата парламенту Румунії схвалила 3 вересня законопроєкт, що дозволяє передати Україні системи протиракетної оборони Patriot. Про це повідомляє Agerpres.

Було зареєстровано 245 голосів за, 29 – проти й один утримався.

Напередодні уряд країни передав закон до парламенту на затвердження.

Депутат Міхай Фіфор заявив, що коли він підписував у грудні 2017 року документи про закупівлю систем Patriot, деякі політики говорили, що ці системи Румунії не потрібні. "Румунія потребує ППО, Румунія є членом військово-політичного союзу – Альянсу НАТО, Румунія має зобов'язання, має обов'язки, Румунія має продемонструвати, що недаремно ми роками заявляємо, що ми – головний постачальник безпеки в Чорноморському регіоні. Ми лише приєднуємося до колективних зусиль щодо підтримки України", – сказав він.

Тепер, щойно президент Румунії Клаус Йоганніс підпише законопроєкт, уряд видасть розпорядження про початок передавання системи, зазначає Reuters.

Румунія, яка є членом НАТО з 2004 року, має спільний кордон з Україною завдовжки 650 км, нагадує агентство. На її територію неодноразово потрапляли фрагменти російських безпілотників, коли Москва атакувала українські порти на іншому березі Дунаю.

Румунія підписала угоду на $4 млрд на купівлю Patriot 2017 року, це її найбільший контракт на закупівлю на сьогодні. На цей момент вона має чотири системи, дві з яких у робочому стані.

Контекст:

Партнери почали передавати Україні Patriot 2023 року. Цей комплекс, зокрема, здатний збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про надання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти цього ЗРК.

У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot.

12 червня The New York Times повідомила, що президент США Джо Байден схвалив розміщення ще одного ЗРК Patriot в Україні, комплекс нібито доправлять із Польщі, де він захищає ротаційні сили американських військ, які повертатимуться у США. 13 червня цю ідею назвав "небезпечною" глава Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

Байден і президент України Володимир Зеленський 13 червня на полях саміту G7 в Італії підписали двосторонню угоду про безпеку між США й Україною строком на 10 років. Зеленський зазначив, що в документі є пункт про озброєння для України, зокрема, про системи Patriot.

20 червня відбулося засідання вищої ради оборони Румунії під керівництвом Йоганніса, на якому ухвалили рішення про передання Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Ідеться про надання одного із семи Patriot, придбаних у США.