Пєсков заявив, що підписанню мирного договору з Японією заважає підтримка Токіо санкцій проти РФ

Пєсков зазначив, що мирний договір важливіший за острови
Фото: ЕРА

Підписати мирний договір між Японією та Росією важливіше, "ніж щось віддати або щось отримати", зазначив спікер Кремля Дмитро Пєсков.

Укладенню мирного договору між Японією та Росією "дуже сильно заважає" підтримка японською владою санкційного режиму щодо Москви. Про це в ефірі телепрограми "Москва. Кремль. Путин" заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє "Интерфакс".

За його словами, завдання переговірників – "не щось віддати або щось отримати", маючи на увазі Курильські острови, а підписати мирний договір.

Після Другої світової війни острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група Хабомай – увійшли до складу СРСР. Японія оскаржує це і домагається повернення островів під юрисдикцію Токіо. Через суперечки щодо Курильських островів Японія та РФ досі не уклали мирного договору після закінчення Другої світової.

У жовтні 2018 року прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що готовий укласти мирний договір із Росією, якого так і не уклали між країнами за підсумками Другої світової війни, після того як Курильські острови увійдуть до складу Японії.

14 листопада на зустрічі в Сінгапурі із президентом Росії Володимиром Путіним японський прем'єр пообіцяв, що у разі передання Японії Курильських островів на них не будуть розміщувати військових баз США.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив у листопаді, що про автоматичне передання островів Японії на переговорах не йдеться.

1 січня 2019 року Абе зазначив, що передання Курильських островів Японії не має спричинити проблем у громадян Росії, які проживають на цій території.

14 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що базова позиція Росії під час переговорів із Японією, суверенітет РФ над Курильськими островами, не обговорюється.

22 січня Путін провів зустріч з Абе, на якій обговорили перспективи укладення мирного договору між країнами.